Cześć mam takie zadanie:
Dobrać \(a\in R\) tak, żeby funkcja f(x)=\(\begin{cases} \frac{\sqrt{1+x} -1}{x} dla x \ge -1, x \neq 0 \\a, dla x = 0 \end{cases}\) była ciągła na \([-1;+ \infty)\)
Obliczam sobie zgodnie z definicją wartość funkcji w zerze czyli
\(f(0) = a\) a potem sprawdzam granice...ale no właśnie jakie?
Dobrać parametr tak żeby funkcja była ciągła.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17552
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7436 razy
- Płeć:
Re: Dobrać parametr tak żeby funkcja była ciągła.
\(\Lim_{x\to 0 } f(x)= \Lim_{x\to 0 } \frac{\sqrt{1+x} -1}{x}=\Lim_{x\to 0 } \frac{(\sqrt{1+x} -1)(\sqrt{1+x} +1)}{x(\sqrt{1+x} +1)}=\Lim_{x\to 0 } \frac{1}{\sqrt{1+x} +1}= \frac{1}{2}\)lucas89 pisze: Dobrać \(a\in R\) tak, żeby funkcja f(x)=\(\begin{cases} \frac{\sqrt{1+x} -1}{x} dla x \ge -1, x \neq 0 \\a, dla x = 0 \end{cases}\) była ciągła na \([-1;+ \infty)\)
a więc musi być \(a= \frac{1}{2}\)
Dziękuję. Mam schemat w głowie, żeby liczyć jednostronne granice więc nie sądziłem, że w tym przypadku to wystarczy.
A jeszcze jak mam \(\Lim_{x\to 1+} \frac{x^{2} + (b-1)x -b}{x-1} = 1\)
To jak dobrać taki parametr b? Bo coś mi nie wychodzi. Rozwiązując równanie \(\frac{x^{2} + (b-1)x -b}{x-1} = 1\) licząc delte chyba idę w złą stronę....
A jeszcze jak mam \(\Lim_{x\to 1+} \frac{x^{2} + (b-1)x -b}{x-1} = 1\)
To jak dobrać taki parametr b? Bo coś mi nie wychodzi. Rozwiązując równanie \(\frac{x^{2} + (b-1)x -b}{x-1} = 1\) licząc delte chyba idę w złą stronę....
-
- Guru
- Posty: 17552
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7436 razy
- Płeć:
Re:
rzeczywiście raczej nie tak...lucas89 pisze:
A jeszcze jak mam \(\Lim_{x\to 1+} \frac{x^{2} + (b-1)x -b}{x-1} = 1\)
To jak dobrać taki parametr b? Bo coś mi nie wychodzi. Rozwiązując równanie \(\frac{x^{2} + (b-1)x -b}{x-1} = 1\) licząc delte chyba idę w złą stronę....
Ale
wystarczy zauważyć ,że \(x^{2} + (b-1)x -b = (x-1)(x+b)\) i dalej już łatwo