a) \(\frac{2\sqrt(3)-1}{\sqrt(3)+1}\)
b) \(\frac{3\sqrt(3)}{2\sqrt(3)+4}\)
Usuń niewymierność z mianownika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
a.
\(\frac{2\sqrt{3}-1}{\sqrt{3}+1}=\frac{(2\sqrt{3}-1)(\sqrt{3}-1)}{(\sqrt{3}+1)(\sqrt{3}-1)}=\frac{6-2\sqrt{3}-\sqrt{3}+1}{3-1}=\frac{7-3\sqrt{3}}{2}\)
b.
\(\frac{3\sqrt{3}}{2\sqrt{3}+4}=\frac{3\sqrt{3}(2\sqrt{3}-4)}{(2\sqrt{3}+4)(2\sqrt{3}-4)}=\frac{18-12\sqrt{3}}{12-16}=\frac{18-12\sqrt{3}}{-4}=\frac{6\sqrt{3}-9}{2}\)
\(\frac{2\sqrt{3}-1}{\sqrt{3}+1}=\frac{(2\sqrt{3}-1)(\sqrt{3}-1)}{(\sqrt{3}+1)(\sqrt{3}-1)}=\frac{6-2\sqrt{3}-\sqrt{3}+1}{3-1}=\frac{7-3\sqrt{3}}{2}\)
b.
\(\frac{3\sqrt{3}}{2\sqrt{3}+4}=\frac{3\sqrt{3}(2\sqrt{3}-4)}{(2\sqrt{3}+4)(2\sqrt{3}-4)}=\frac{18-12\sqrt{3}}{12-16}=\frac{18-12\sqrt{3}}{-4}=\frac{6\sqrt{3}-9}{2}\)