Prosze o pomoc w zadaniach.
1.Dane są wierzchołki A=(-1,0)
B=(3,4)
bok BC zawiera się w prostej x-y-3=0.
Oblicz B i C oraz pole.
2. Przekątne prostokąta zawierają się w prostych
y=- \frac{1}{5}x+2
5x+y-2=0
Oblicz ABCD oraz Pole
3.
Przeciwległe wierzchołki prostokąta mają współrzędne (4,2) oraz (10,4) . Oblicz pozostałe wierzchołki.
Prostokąty
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
3)
Środek przekątnej S=(7,3)
Każdy punkt okręgu o środku S i średnicy równej przekątnej prostokąta może być wierzchołkiem trójkąta prostokątnego(a dwa takie trójkąty utworzą prostokąt o danej przekątnej).
r = pierw.10
Równanie okręgu:
(x-7)^2 + (x-3)^2 = 10
Zad.1 i 2----napisz o jaką figurę chodzi.
Środek przekątnej S=(7,3)
Każdy punkt okręgu o środku S i średnicy równej przekątnej prostokąta może być wierzchołkiem trójkąta prostokątnego(a dwa takie trójkąty utworzą prostokąt o danej przekątnej).
r = pierw.10
Równanie okręgu:
(x-7)^2 + (x-3)^2 = 10
Zad.1 i 2----napisz o jaką figurę chodzi.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.