Witam,
Mam problem z takim oto zadaniem:
Zmienna losowa X ma rozkład Bernoulliego B(5; 0,2). Obliczyć P(X > 2).
Dzieki za pomoc
Rozklad bernoulliego
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Rozklad bernoulliego
\(P(X>2)=1-P(X\leq 2)=1-P(X=2)-P(X=1)-P(X=0)\\
P(X>2)=1-{5\choose 2}\cdot (0,2)^2\cdot (0,8)^3-{5\choose 1}\cdot (0,2)^1\cdot (0,8)^4-{5\choose 0}\cdot (0,2)^0\cdot (0,8)^5\)
P(X>2)=1-{5\choose 2}\cdot (0,2)^2\cdot (0,8)^3-{5\choose 1}\cdot (0,2)^1\cdot (0,8)^4-{5\choose 0}\cdot (0,2)^0\cdot (0,8)^5\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
Re: Rozklad bernoulliego
A skąd się wzięło to 0,8 i 0,2 ?
Czy w analogiczny sposób mogę dokonać rozkładu dla P(X>4 )
Czy w analogiczny sposób mogę dokonać rozkładu dla P(X>4 )
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Rozklad bernoulliego
popatrz na parametry rozkładu - jakie jest prawdopodobieństwo sukcesu?doomka pisze:A skąd się wzięło to 0,8 i 0,2 ?
takdoomka pisze: Czy w analogiczny sposób mogę dokonać rozkładu dla P(X>4 )
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę