Wszystkie liczby czterocyfrowe

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
nusiaterka
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 82
Rejestracja: 01 gru 2013, 12:51
Podziękowania: 73 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Wszystkie liczby czterocyfrowe

Post autor: nusiaterka »

Policz, ile jest:
a) wszystkich liczb czterocyfrowych,
b) wszystkich liczb czterocyfrowych o wszystkich cyfrach różnych.
Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Wszystkie liczby czterocyfrowe

Post autor: eresh »

nusiaterka pisze:Policz, ile jest:
a) wszystkich liczb czterocyfrowych,

\(9\cdot 10\cdot 10\cdot 10=9000\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Wszystkie liczby czterocyfrowe

Post autor: eresh »

nusiaterka pisze:Policz, ile jest:

b) wszystkich liczb czterocyfrowych o wszystkich cyfrach różnych.
Proszę o pomoc.

\(9\cdot 9\cdot 8\cdot 7=4536\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ