graniastosłup

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dorota180690
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 27 sty 2010, 16:54

graniastosłup

Post autor: dorota180690 »

W podstawie graniastosłupa prostego jest trójkąt prostokątny o
przyprostokątnych długości 5 cm i 12 cm Powierzchnia boczna tego graniastosłupa po
rozwinięciu jest kwadratem Oblicz pole powierzchni całkowitej i
objętość graniastosłupa. Proszę o szybkie rozwiązanie o wzory i rysunek z góry
dziękuję
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

c - długość przeciwprostokątnej
H - długość wysokości

\(c= \sqrt{144+25}=13\)

H=5+12+13=30

\(P_c=2 \cdot \frac{5 \cdot 12}{2}+30^2=960\)

\(V= \frac{5 \cdot 12}{2} \cdot 30=900\)
ODPOWIEDZ