Dokończyć zdanie...

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mathematics
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 97
Rejestracja: 26 sty 2010, 14:15
Podziękowania: 17 razy

Dokończyć zdanie...

Post autor: mathematics »

Witam !

W zaznaczone pole trzeba wpisać poprawną odpowiedź..

1. Jeśli mamy zbiór zawierający m zbiorów, każdy po n elementów, to możemy je ustawić na ....... sposobów, tak aby wszystkie elementy każdego zbioru stały obok siebie na półce.
2. Zbiór \(A=\{1,5,8,9,16\}\) . Istnieje .......(przypuszczam 120) permutacji, w których pierwszym elementem jest 1 a ostatnim 16. Jesli pozwolimy, aby ostatni element był dowolny to liczba mozliwych permutacji zwiększy się ....... krotnie.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

1. \(m\cdot n\)
2. \(3!=6\)
4-krotnie
mathematics
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 97
Rejestracja: 26 sty 2010, 14:15
Podziękowania: 17 razy

Post autor: mathematics »

w drugim zadaniu czemu tylko 3! skoro zbiór składa się z 5 elementów ??
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

pierwszym stałym elementem ma być 1 a ostatnim 16, czyli między nimi zostają nam 3 wolne miejsca dlatego właśnie będą 3! permutacji
1 i 16 nie możemy ruszyć z wyznaczonych miejsc, a pozostałe możemy mieszać
mathematics
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 97
Rejestracja: 26 sty 2010, 14:15
Podziękowania: 17 razy

Post autor: mathematics »

jeszcze jedno do tego takie mam...

Na półce mamy dwie serie 3 tomowych encyklopedii, jedną w zielonych, a drugą w czerwonych oprawach. Na ile sposobów możemy ustawić te encyklopedie na półce aby tomy z jednej serii stały obok siebie.

Czyli:

\(2!*3!*3!=2*6*6=72\) ??
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

dokładnie tak.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

domino21 pisze:1. \(m\cdot n\)
2. \(3!=6\)
4-krotnie

W zadaniu 1 nie ma żadnych silni ???
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

tak, przepraszam, bo kolejność m zbiorów możemy wybrać na m! sposobów, a kolejność n elementów w każdym zbiorze na n! sposobów
więc powinno być \(m!\cdot n!\)
ODPOWIEDZ