graniastosłupy, ostrosłupa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Martynka301
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 146
Rejestracja: 18 gru 2012, 10:45
Podziękowania: 235 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

graniastosłupy, ostrosłupa

Post autor: Martynka301 »

1. W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym o krawędzi podstawy a = 6 cm, przekątne bryły przecinają się pod kątem \(\alpha =60\). Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tej bryły. Rozpatrz dwa przypadki.
2. W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym pole powierzchni bocznej wynosi \(100 \sqrt{2}cm^2\), a kąt dwuścienny przy podstawie ma miarę 45. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
3. Podstawą ostrosłupa jest prostokąt, którego pole wynosi \(36 \sqrt{3} dm^2\), a przekątne tego prostokąta tworzą kąt \(\alpha =60\). Krawędzie boczne są nachylone do płaszczyzny podstawy pod kątem \(\beta =45\). Oblicz objętość tego ostrosłupa.
4. Podstawą ostrosłupa jest prostokąt, którego pole jest równe 48\(dm^2\). Stosunek długości boków prostokąta wynosi 3:4. Krawędzie boczne ostrosłupa tworzą z płaszczyzną podstawy kąty o mierze 30. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
5. Obwód podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego wynosi 18 dm, a kąt wyznaczony przez krawędź boczną ostrosłupa i krawędź podstawy ma miarę 45. Oblicz objętość tego ostrosłupa.
Martynka301
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 146
Rejestracja: 18 gru 2012, 10:45
Podziękowania: 235 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: Martynka301 »

kto pomoże??
ODPOWIEDZ