Stosunek boków

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Nieprzytomny
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 18
Rejestracja: 31 mar 2014, 17:10
Podziękowania: 23 razy
Płeć:

Stosunek boków

Post autor: Nieprzytomny »

stosunek długości sąsiednich boków prostokata abcd jest jest równy 2/3 .W prostokącie KLMN boki mają długości 12cm i 16cm ,.Podaj czy prostokąty te są podobne uzasadnij odpowiedż
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(\displaystyle\frac{2}{3}\ne\frac{12}{16}\)
czyli nie są.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9162 razy

Post autor: Galen »

\(\frac{a}{b}= \frac{2}{3}\\ \frac{a'}{b'}= \frac{12}{16}= \frac{3}{4}\\ \frac{3}{4} \neq \frac{2}{3}\\ \frac{a}{b} \neq \frac{a'}{b'}\)
Prostokaty nie są podobne.
Gdyby miały być podobne to drugi bok powinien mieć 18.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ