Zadanie 1
Za 12 dni mamy otrzymać od kontrahenta zapłatę za dostarczone towary w wysokości 15 000 zł. Obliczyć bieżącą (zdyskontowaną) wartość tej kwoty przy założeniu nominalnej stopy procentowej r=3% (rok=365 dni).
Zadanie 2
Dług można oddać wpłacając zaraz 30.000 zł lub 18.000 zł zaraz, 7.000 za rok i 9.000 za dwa lata (stopa procentowa r=10%).
Która opcja jest korzystniejsza dla dłużnika?
matematyka finansowa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 193
- Rejestracja: 12 wrz 2011, 21:01
- Podziękowania: 96 razy
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 22:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
1. \(p_{\frac{1}{365}} =\frac{3}{100 \cdot 365} = \frac{3}{36500}\)
czynnik dyskontujący = \(\frac{1}{1+ p_{\frac{1}{365}} }= \frac{1}{1+ \frac{3}{100 \cdot 365} }\)
wartość bieżąca przyszłej wpłaty 15000 zł= \(PV= 15000 \cdot (\frac{1}{1+ \frac{3}{100 \cdot 365} } )^{12} =15000 \cdot (\frac{1}{1+ \frac{3}{36500} } )^{12} \approx 14985.2\) ZŁ
2. POrównanie wartości bieżących
\(PV=18000+7000 \cdot \frac{1}{1+0.1} +9000 \cdot (\frac{1}{1+0.1})^2 \approx 31802>30000\) zł
Czysto teoretycznie druga wersja jest droższa .
czynnik dyskontujący = \(\frac{1}{1+ p_{\frac{1}{365}} }= \frac{1}{1+ \frac{3}{100 \cdot 365} }\)
wartość bieżąca przyszłej wpłaty 15000 zł= \(PV= 15000 \cdot (\frac{1}{1+ \frac{3}{100 \cdot 365} } )^{12} =15000 \cdot (\frac{1}{1+ \frac{3}{36500} } )^{12} \approx 14985.2\) ZŁ
2. POrównanie wartości bieżących
\(PV=18000+7000 \cdot \frac{1}{1+0.1} +9000 \cdot (\frac{1}{1+0.1})^2 \approx 31802>30000\) zł
Czysto teoretycznie druga wersja jest droższa .
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 11
- Rejestracja: 13 lis 2016, 17:22
- Podziękowania: 2 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6281
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1539 razy
- Płeć:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl