KULE
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 167
- Rejestracja: 20 wrz 2013, 18:42
- Podziękowania: 178 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
KULE
Z pudełka zawierającego 3 kule białe i 1 kulę czarną wyjmujemy 1 losowo wybraną kulę. Następnie z pozostałych w pudełku kul losujemy 1 kulę. Okazało się, że była to kula biała. Policz prawdopodobieństwo, że z pudełka za pierwszym razem wyjęliśmy kulę białą.
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: KULE
\(H_1\) - za pierwszym razem wylosowano kulę białą
\(H_2\) - za pierwszym razem wylosowano kulę czarną
A - za drugim razem wylosowano kulę białą
\(P(H_1|A)=\frac{P(A|H_1)P(H_1)}{P(A|H_1)P(H_1)+P(A|H_2)P(H_2)}\\
P(H_1)=\frac{3}{4}\\
P(H_2)=\frac{1}{4}\\
P(A|H_1)=\frac{2}{3}\\
P(A|H_2)=\frac{1}{3}\)
\(H_2\) - za pierwszym razem wylosowano kulę czarną
A - za drugim razem wylosowano kulę białą
\(P(H_1|A)=\frac{P(A|H_1)P(H_1)}{P(A|H_1)P(H_1)+P(A|H_2)P(H_2)}\\
P(H_1)=\frac{3}{4}\\
P(H_2)=\frac{1}{4}\\
P(A|H_1)=\frac{2}{3}\\
P(A|H_2)=\frac{1}{3}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę