Jednym z miejsc zerowych funkcji \(f(x)= \frac{x^3 +bx^2 -13x-10}{x+1}\) jest 5
a) Znajdź współczynnik b
b) Znajdź pozostałe miejsca zerowe.
c)Wyznacz przedziały monotoniczności funkcji
f.wymierna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
a)
\(f(5)= \frac{5^3 +b \cdot 5^2 -13 \cdot 5-10}{5+1}= \frac{25(b+2)}{6}=0\)
\(25(b+2)=0\)
\(b+2=0\)
\(b=-2\)
b)
\(f(x)= \frac{x^3 -2x^2-13x-10}{x+1}\)
\(x^3 -2x^2-13x-10=0\)
\((x^2 + 3x + 2)(x-5)=0\)
Policz deltę i pierwiastki
\(f(5)= \frac{5^3 +b \cdot 5^2 -13 \cdot 5-10}{5+1}= \frac{25(b+2)}{6}=0\)
\(25(b+2)=0\)
\(b+2=0\)
\(b=-2\)
b)
\(f(x)= \frac{x^3 -2x^2-13x-10}{x+1}\)
\(x^3 -2x^2-13x-10=0\)
\((x^2 + 3x + 2)(x-5)=0\)
Policz deltę i pierwiastki
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.