całki oznaczone /obliczyć pole obszaru

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
klaudisss7
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 52
Rejestracja: 15 mar 2014, 19:48
Podziękowania: 28 razy
Płeć:

całki oznaczone /obliczyć pole obszaru

Post autor: klaudisss7 »

Witam, mam obliczyc pole obszaru ograniczonego liniami:
\(y= \frac{2}{x} , y=-x+3\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: całki oznaczone /obliczyć pole obszaru

Post autor: eresh »

klaudisss7 pisze:Witam, mam obliczyc pole obszaru ograniczonego liniami:
\(y= \frac{2}{x} , y=-x+3\)
\(|D|=\int_1^2(-x+3-\frac{2}{x})\mbox{d}x= \left[-\frac{x^2}{2}+3x-2\ln |x| \right] _{1}^2=-\frac{4}{2}+6-2\ln 2+\frac{1}{2}-3=\frac{3}{2}-2\ln 2\)
Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg (18.34 KiB) Przejrzano 736 razy
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
KamilWit
Moderator
Moderator
Posty: 1484
Rejestracja: 07 lip 2011, 18:12
Podziękowania: 370 razy
Otrzymane podziękowania: 266 razy
Płeć:

Post autor: KamilWit »

Ja ze swojej strony polecam robić fajne wykresy można np. On-line
tutaj http://www.geogebra.org/webstart/geogebra.html

Oraz dodać w pierwszym poście jako załącznik np. w formacie .jpg :
wykres.jpg
wykres.jpg (18.09 KiB) Przejrzano 739 razy
O ile proste funkcje mogą nie sprawiać problemu, o tyle bardziej złożone mogą.

Co do widoku siatki na obrazku, klikamy prawym przyciskiem myszy na wykres i zaznaczamy opcję "siatka" .
ODPOWIEDZ