liczbvy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
madziusia69
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 04 maja 2009, 14:58

liczbvy

Post autor: madziusia69 »

z cyfr 1,2,3...,9 losujemy kolejno bez zwracania trzy liczby i zapisujemy je w kolejnosci losowania tworzac liczbe. oblicz prawdopodobienstwo ze otrzymamy liczbe mniejsza od 550
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(P(A)= \frac{4 \cdot 8 \cdot 7+4 \cdot 7}{ \frac{9!}{6!}}= \frac{4 \cdot 7 \cdot 9}{7 \cdot 8 \cdot 9}= \frac{1}{2}\)
Ostatnio zmieniony 25 sty 2010, 22:20 przez jola, łącznie zmieniany 1 raz.
madziusia69
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 25
Rejestracja: 04 maja 2009, 14:58

Post autor: madziusia69 »

ale to wariacje bez powtorzen bo bez zwracania
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

Masz rację , poprawiłam, przepraszam.
ODPOWIEDZ