W klasie 3a jest 10 dziewczyn i 15 chłopaków. Oblicz prawdopodobieństwo, że w losowo wybranej delegacji trzyosobowej tej klasy bd co najwyżej 1 dziewczyna.
Policzyłam \(\Omega =2300\)
klasa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Będzie 1 dziewczyna i dwóch chłopców lub sami chłopcy
\(P(A)=\frac{ {10 \choose 1} \cdot {15 \choose 2} + {15 \choose 3} }{ {25 \choose 3} }=\frac{1050+455}{2300}=\frac{1505}{2300}=\frac{301}{460}\)
Przepraszam, przeczytałam "co najmniej". Poprawiłam.
\(P(A)=\frac{ {10 \choose 1} \cdot {15 \choose 2} + {15 \choose 3} }{ {25 \choose 3} }=\frac{1050+455}{2300}=\frac{1505}{2300}=\frac{301}{460}\)
Przepraszam, przeczytałam "co najmniej". Poprawiłam.
Ostatnio zmieniony 25 sty 2010, 17:26 przez irena, łącznie zmieniany 1 raz.