VIII próbna matura 2014 z zadania.info
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Moderator
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
Właśnie zamieściliśmy arkusze VIII próbnej matury.
http://www.zadania.info/n/3788100
Do jutra (27 kwietnia) do godz. 16 wszystkie posty na temat zadań i rozwiązań zadań z tych arkuszy będą usuwane.
Jeżeli macie wątpliwości co do poprawności treści zadań to piszcie na
supergolonkaMALPAzadania.info
http://www.zadania.info/n/3788100
Do jutra (27 kwietnia) do godz. 16 wszystkie posty na temat zadań i rozwiązań zadań z tych arkuszy będą usuwane.
Jeżeli macie wątpliwości co do poprawności treści zadań to piszcie na
supergolonkaMALPAzadania.info
-
- Czasem tu bywam
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
Odchylenie standardowe jest w wymaganiach egzaminacyjnych na poziomie podstawowym.
str. 15 tu:
http://pdf.zadania.info/89160.pdf
str. 15 tu:
http://pdf.zadania.info/89160.pdf
-
- Moderator
- Otrzymane podziękowania: 29 razy
- Dopiero zaczynam
Re: VIII próbna matura 2014 z zadania.info
Czy zadanie 9 z rozszerzenia, można rozwiązywać z nierówności trójkąta?
-
- Dopiero zaczynam
Faktycznie,tyle że ja nie jestem na tyle mądry, aby zrobić z tego równoległobok :p.
Zatem napisałem takie nierówności :
(zakładając, żę x to jedna z połówek a k to AS)
\(x + b \ge k\)
\(x + a \ge k\)
\(a+b \ge 2x\)
Dodając do siebie dwie pierwsze nierówności :
\(2x + b + a \ge 2k\)
\(x+b + x +a \ge 2k\)
zatem \(a + b >2k\)
Czy takie rozwiązanie też jest dobre?
Pozdrawiam serdecznie.
Zatem napisałem takie nierówności :
(zakładając, żę x to jedna z połówek a k to AS)
\(x + b \ge k\)
\(x + a \ge k\)
\(a+b \ge 2x\)
Dodając do siebie dwie pierwsze nierówności :
\(2x + b + a \ge 2k\)
\(x+b + x +a \ge 2k\)
zatem \(a + b >2k\)
Czy takie rozwiązanie też jest dobre?
Pozdrawiam serdecznie.
-
- Dopiero zaczynam
- Witam na forum
-
- Dopiero zaczynam
- Dopiero zaczynam
Swoją drogą, uważam że zadanie 11 łatwiej dla takich słabeuszy jak ja łatwiej by było rozwiązywać cale za pomocą pitagorasa
Jeżeli można mieć jeszcze jedno pytanie, to popełniłem błąd w zadaniu 12. Mianowicie ustalając omege podzieliłem wynik przez 3.
Bo tak pamiętałem z jakiegoś zadania, czy ktoś może wie co miałem na myśli i kiedy dzieli się przez liczbę np. drużyn/czynnosci?
Jeżeli można mieć jeszcze jedno pytanie, to popełniłem błąd w zadaniu 12. Mianowicie ustalając omege podzieliłem wynik przez 3.
Bo tak pamiętałem z jakiegoś zadania, czy ktoś może wie co miałem na myśli i kiedy dzieli się przez liczbę np. drużyn/czynnosci?
-
- Witam na forum
Re: VIII próbna matura 2014 z zadania.info
a czy w zadaniu 9 można za pomocą tw. cosinusów i dojść do tego że kwadrat podwojonej długość środkowej równa się kwadratowi boków, a że bok na który spuszczamy środkową nie może być równy 0 to nierówność jest spełniona?
-
- Witam na forum
Witam, mam pytanie do zadania 12, dlaczego nie uwzględniamy tam powtarzających się grup? Tzn. Jezeli wybierzemy 4 osoby do pierwszej grupy (oznaczmy te 4 osoby jako a), potem kolejne 4 do drugiej (oznaczmy te kolejne 4 jako b) i zostaną nam 4 osoby, które oznaczymy jako c.
Może się też zdarzyć, że najpierw wylosujemy 4 osoby b, potem a, a na końcu c. To będą 3 te same grupy tylko wylosowane w innej kolejności. Takich przypadków jest 3!, czy nie powinno się uwzględnić tego?
Następnie w zdarzeniach sprzyjających, to czy nie powinno się wybrać którąś z grup dla dziewczyn? Tzn losujemy 2 dziewczyny z 6 i wybieramy jedną z 3 grup. wybieramy 2 z 6 chlopcow do niej, nastepnie bierzemy z 4 pozostalych 2 dizewczyny i wybieramy jedna z 2 grup dla nich.
Wtedy moc powinna wygląać tak \(A={ 6 \choose 2 } 3{6 \choose 2} {4 \choose 2}2 {4 \choose 2}\)
Może się też zdarzyć, że najpierw wylosujemy 4 osoby b, potem a, a na końcu c. To będą 3 te same grupy tylko wylosowane w innej kolejności. Takich przypadków jest 3!, czy nie powinno się uwzględnić tego?
Następnie w zdarzeniach sprzyjających, to czy nie powinno się wybrać którąś z grup dla dziewczyn? Tzn losujemy 2 dziewczyny z 6 i wybieramy jedną z 3 grup. wybieramy 2 z 6 chlopcow do niej, nastepnie bierzemy z 4 pozostalych 2 dizewczyny i wybieramy jedna z 2 grup dla nich.
Wtedy moc powinna wygląać tak \(A={ 6 \choose 2 } 3{6 \choose 2} {4 \choose 2}2 {4 \choose 2}\)