Przesowanie f. wzdolz OX 2 zadanka ;/

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
stryjek102
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 43
Rejestracja: 25 lut 2014, 22:09
Podziękowania: 51 razy
Płeć:

Przesowanie f. wzdolz OX 2 zadanka ;/

Post autor: stryjek102 »

Wyznacz wspolczynnik a tak, by liczba x0 byla miejscem zerowym funkcji f. Naszkicuj jej wykres:
a)f(x)=|3x +a|, x0= \(\frac{1}{2}\)
b)f(x)=|\(\frac{1}{2}\)x +a|, x0=-4
Wg. mnie a kolejno powinno byc a) a= -\(\frac{1}{2}\) i b) a= 4 lecz jest zupelnie inaczej ;/ ktos mobly mi to wyjasnic? ;/

Drugie zadanie to: Miejscami zerowymi f(x)=x^3 -4x sa l. -2, 0, 2 podaj m. zerowe funkcji g.
a) g(x)= (x-3)^3 -4(x-3)
b) g(x)= (x+5)^3 -4(x + 5)
Tu tez potrzebuje troszke wyjasnienia poza rozwiazaniem ;s
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Przesowanie f. wzdolz OX 2 zadanka ;/

Post autor: eresh »

stryjek102 pisze:Wyznacz wspolczynnik a tak, by liczba x0 byla miejscem zerowym funkcji f. Naszkicuj jej wykres:
a)f(x)=|3x +a|, x0= \(\frac{1}{2}\)

\(f(\frac{1}{2})=0\\
|3\cdot\frac{1}{2}+a|=0\\
\frac{3}{2}+a=0\\
a=-\frac{3}{2}\\
f(x)=|3x-\frac{3}{2}|\)

Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg (9.68 KiB) Przejrzano 2896 razy
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Przesowanie f. wzdolz OX 2 zadanka ;/

Post autor: eresh »

stryjek102 pisze:Wyznacz wspolczynnik a tak, by liczba x0 byla miejscem zerowym funkcji f. Naszkicuj jej wykres:

b)f(x)=|\(\frac{1}{2}\)x +a|, x0=-4

\(f(-4)=0\\
|\frac{1}{2}\cdot (-4)+a|=0\\
-2+a=0\\
a=2\\
f(x)=|\frac{1}{2}x+2|\)

Bez tytułu.jpg
Bez tytułu.jpg (10.67 KiB) Przejrzano 2896 razy
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Przesowanie f. wzdolz OX 2 zadanka ;/

Post autor: eresh »

stryjek102 pisze:
Drugie zadanie to: Miejscami zerowymi f(x)=x^3 -4x sa l. -2, 0, 2 podaj m. zerowe funkcji g.
a) g(x)= (x-3)^3 -4(x-3)
\(g(x)=(x-3)^3-4(x-3)=f(x-3)\\
f(x-3)=0\\
x_1=-2+3=1\\
x_2=0+3=3\\
x_3=2+3=5\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Przesowanie f. wzdolz OX 2 zadanka ;/

Post autor: eresh »

stryjek102 pisze:
Drugie zadanie to: Miejscami zerowymi f(x)=x^3 -4x sa l. -2, 0, 2 podaj m. zerowe funkcji g.

b) g(x)= (x+5)^3 -4(x + 5)

\(g(x)=(x+5)^3-4(x+5)=f(x+5)\\
x_1=-2-5=-7\\
x_2=0-5=-5\\
x_3=2-5=-3\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
basiulek1964
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 01 mar 2018, 18:27
Płeć:

Post autor: basiulek1964 »

Dlaczego w pierwszym przykładzie nie przesunięto funkcji y=/3x/ w prawo o 3/2 tylko o 1/2
ODPOWIEDZ