oblicz prawdopodobienstwo
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
oblicz prawdopodobienstwo
czy łatwiej będzie otrzymać dwa orły w trzech rzutach monetą, czy sumę oczek mniejszą od 6, w dwóch rzutach kostką do gry?
W trzech rzutach monetą jest \(2^3=8\) wszystkich możliwych wyników.
\(A= \left\{OOR,ORO,ROO \right\} \\P(A)=\frac{3}{8}\)
W dwóch rzutach kostką do gry jest \(6^2=36\) wszystkich wyników.
\(B= \left\{11,12,13,14,21,22,23,31,32,41 \right\} \\P(B)=\frac{10}{36}=\frac{5}{18}\)
\(\frac{3}{8}=\frac{27}{72}\\\frac{5}{18}=\frac{20}{72}\\\frac{3}{8}>\frac{5}{18}\\P(A)>P(B)\)
\(A= \left\{OOR,ORO,ROO \right\} \\P(A)=\frac{3}{8}\)
W dwóch rzutach kostką do gry jest \(6^2=36\) wszystkich wyników.
\(B= \left\{11,12,13,14,21,22,23,31,32,41 \right\} \\P(B)=\frac{10}{36}=\frac{5}{18}\)
\(\frac{3}{8}=\frac{27}{72}\\\frac{5}{18}=\frac{20}{72}\\\frac{3}{8}>\frac{5}{18}\\P(A)>P(B)\)