zad.1
Bartek i Jurek zauważyli samotne dzewo i rosnący obok niego krzew.Zmierzyli w tym samym czasie cień krzewu (miał długość 80cm ) i cień drzewa(7m) jak wysokie jest drzewo jeżeli krzew ma 1.2m wysokośći Odp.10.5m prosze tylko rozwiązanie pisemnie
zad.2
Wracając do domu zatrzymaliśmy sie w Żukowie. gdzie Marek i Zosia zrobili nie zbędne zakupy dalszą drogę Marek kupił 5 napojów pomarańczowych i 3 wody mineralne zaplacił 17zł zosia za 2 takie same napoje i 6 takich samych wód mineralnych zapłacila 14zł o ile złotych woda minetalna była tańsza od napoju pomarańczowego odpo.1zł też tylko rozwiązanie pisemne
zad.3 wszyscy uczniowie byli zadowoleni z wycyczki i postanowili zorganizować kiedyś podobną ,Ustalili ze rozpoczną zbiórkę funduszy na rajd rowerowy do Grot Mechowskich ,Z wyprawy nad Jezioro zostało im 45 zlotych co tydzień bedą dokładać do tej kwoty po 50zł
,Oblicz po ilu tygodniach zebrana kwota przekroczy 1000zł
Odp.Po 20 tygodniach
Prosze tylko rozwiązanie pisemne
Test.3
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 18
- Rejestracja: 31 mar 2014, 17:10
- Podziękowania: 23 razy
- Płeć:
-
- Stały bywalec
- Posty: 430
- Rejestracja: 13 lut 2014, 22:12
- Otrzymane podziękowania: 186 razy
- Płeć:
Zadanie 1.
Proporcja wysokości krzaku do jego cienia, jest taka sama jak wysokości drzewa do jego cienia.
Czyli:
\(\frac{1,2m}{80cm}=\frac{x}{7m} \\ \frac{12dm}{8dm}=\frac{x}{70dm} \\ 8x=12 \cdot 70 \\ x=105dm=10,5m\)
Proporcja wysokości krzaku do jego cienia, jest taka sama jak wysokości drzewa do jego cienia.
Czyli:
\(\frac{1,2m}{80cm}=\frac{x}{7m} \\ \frac{12dm}{8dm}=\frac{x}{70dm} \\ 8x=12 \cdot 70 \\ x=105dm=10,5m\)
Nie ma rzeczy niemożliwych, są jedynie trudniejsze do wykonania.
Czegoś nie rozumiesz. Po prostu zapytaj...
Czegoś nie rozumiesz. Po prostu zapytaj...
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Test.3
\(\frac{1,2}{0,8}=\frac{h}{7}\\Nieprzytomny pisze:zad.1
Bartek i Jurek zauważyli samotne dzewo i rosnący obok niego krzew.Zmierzyli w tym samym czasie cień krzewu (miał długość 80cm ) i cień drzewa(7m) jak wysokie jest drzewo jeżeli krzew ma 1.2m wysokośći Odp.10.5m prosze tylko rozwiązanie pisemnie
0,8h=8,4\\
h=10,5\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Test.3
Nieprzytomny pisze:
zad.2
Wracając do domu zatrzymaliśmy sie w Żukowie. gdzie Marek i Zosia zrobili nie zbędne zakupy dalszą drogę Marek kupił 5 napojów pomarańczowych i 3 wody mineralne zaplacił 17zł zosia za 2 takie same napoje i 6 takich samych wód mineralnych zapłacila 14zł o ile złotych woda minetalna była tańsza od napoju pomarańczowego odpo.1zł też tylko rozwiązanie pisemne
\(2p+6w=14\\
2p=14-6w\\
p=7-3w\)
\(5p+3w=17\\
5(7-3w)+3w=17\\
35-15w+3w=17\\
-12w=-18\\
w=1,5\)
\(p=7-3\cdot 1,5=2,5\)
woda jest o 1 zł tańsza od napoju
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Test.3
Nieprzytomny pisze: zad.3 wszyscy uczniowie byli zadowoleni z wycyczki i postanowili zorganizować kiedyś podobną ,Ustalili ze rozpoczną zbiórkę funduszy na rajd rowerowy do Grot Mechowskich ,Z wyprawy nad Jezioro zostało im 45 zlotych co tydzień bedą dokładać do tej kwoty po 50zł
,Oblicz po ilu tygodniach zebrana kwota przekroczy 1000zł
Odp.Po 20 tygodniach
Prosze tylko rozwiązanie pisemne
\(45+50x>1000\\
50x>955\\
x>19,1\)
po 20 tygodniach kwota przekroczy 1000zł
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę