Wyrażenia algebraiczne

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Emilia09890
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 51
Rejestracja: 15 kwie 2014, 17:40
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Wyrażenia algebraiczne

Post autor: Emilia09890 »

Ze wzoru = s = at do potęgi 2 : na 2 wyznacz t .
Proszę o szybką pomoc w rozwiązany zadania . :D
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(s= \frac{at^2}{2}\)
\(t^2= \frac{2s}{a}\)
\(t= \sqrt{\frac{2s}{a}}\ lub\ t= - \sqrt{\frac{2s}{a}}\)
(zazwyczaj jednak ujemne t odrzucamy, bo to jest czas w ruchu jednostajnie przyspieszonym :) )
ODPOWIEDZ