prawdopodobieństwo zadania

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
justka
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 28
Rejestracja: 13 wrz 2009, 09:52

prawdopodobieństwo zadania

Post autor: justka »

rzucamy dwa razy sześcienna kostka do gry. Oblicz prawdopodobieństwo :
a) zdarzenia A polegającego na otrzymaniu sumy oczek nie mniejszej od dziewięć
b) zdarzenia B polegajacego na otrzymaniu pięciu oczek co najmniej na jednej kostce
c) zdarzeniu C polegającego na tym że co najmniej na jednej z kostek otrzymamy pięć oczek i suma oczek na obu kostkach będzie nie mniejsza od dziewięciu.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

wszystkich możliwych wyników tego doświadczenia jest \(6^2=36\)

a)
\(A= \left\{36,45,46,54,55,56,63,64,65,66 \right\} \\P(A)=\frac{10}{36}=\frac{5}{18}\)

b)
\(B= \left\{51,52,53,54,55,56,15,25,35,45,65 \right\} \\P(B)=\frac{11}{36}\)

c)
\(C=A \cap B= \left\{45,54,55,56,65 \right\} \\P(C)=\frac{5}{36}\)
ODPOWIEDZ