Hejka. Mam tutaj takie zadanko czy byłby ktoś w stanie mi je rozwiązać ? Bardzo ślicznie dziękuję.
1. Efektywna stopa procentowa wynosi 11,2% . Oblicz a) równoważna okresową i b) nominalną stopę oprocentowania składanego przy kapitalizacji:
A) 10-dniowej
b) tygodniowej
c) rocznej
d) ciągłej
Efektywna stopa procentowa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 3
- Rejestracja: 13 kwie 2014, 14:02
- Podziękowania: 4 razy
- Płeć:
-
- Stały bywalec
- Posty: 531
- Rejestracja: 11 gru 2012, 20:21
- Podziękowania: 13 razy
- Otrzymane podziękowania: 192 razy
- Płeć:
Wzór na nominalną stopę oprocentowania składanego przy kapitalizacji otrzymuje z wzoru : \(\Large 1+r_{ef}=(1+ \frac{r_{nom}}{n})^n\)
przekształcając ten wzór mamy \(\Large r_{nom}=n((1+r_{ef})^{ \frac{1}{n} }-1)\)
r_{nom}- szukana przez nas stopa nominalna
n- ilość okresów kapitalizacji w ciągu roku
\(r_{ef}\)- efektywna stopa procentowa ( u nas w zadaniu wynosi ona 11,2%)
Z kolei równoważna okresowa stopa oprocentowania to:\(\Large r_{okr}= \frac{r_{nom}}{n}\)
Tyle teorii przejdźmy do zadań.
przekształcając ten wzór mamy \(\Large r_{nom}=n((1+r_{ef})^{ \frac{1}{n} }-1)\)
r_{nom}- szukana przez nas stopa nominalna
n- ilość okresów kapitalizacji w ciągu roku
\(r_{ef}\)- efektywna stopa procentowa ( u nas w zadaniu wynosi ona 11,2%)
Z kolei równoważna okresowa stopa oprocentowania to:\(\Large r_{okr}= \frac{r_{nom}}{n}\)
Tyle teorii przejdźmy do zadań.
-
- Stały bywalec
- Posty: 531
- Rejestracja: 11 gru 2012, 20:21
- Podziękowania: 13 razy
- Otrzymane podziękowania: 192 razy
- Płeć:
A) 10 dniowa kapitalizacja
\(r_{ef}=11,2\%\)
\(n=360:10=36\) -reguła bankowa rok ma 360 dni (chyba że kazali Ci brać 365)
\(\Large r_{nom}=36((1+11,2\%)^{ \frac{1}{36} }-1)=10,63\%\)
równoważna okresowa= 10,63%:36=0,295%
Podpunkty b, c tak samo się robi z tym że w b) n=52 (bo się mówi że rok ma 52 tygodnie chyba że wolisz 360:7)
c) n=1
\(r_{ef}=11,2\%\)
\(n=360:10=36\) -reguła bankowa rok ma 360 dni (chyba że kazali Ci brać 365)
\(\Large r_{nom}=36((1+11,2\%)^{ \frac{1}{36} }-1)=10,63\%\)
równoważna okresowa= 10,63%:36=0,295%
Podpunkty b, c tak samo się robi z tym że w b) n=52 (bo się mówi że rok ma 52 tygodnie chyba że wolisz 360:7)
c) n=1
-
- Stały bywalec
- Posty: 531
- Rejestracja: 11 gru 2012, 20:21
- Podziękowania: 13 razy
- Otrzymane podziękowania: 192 razy
- Płeć: