dystrybuanta
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- denatlu
- Fachowiec
- Posty: 1107
- Rejestracja: 10 mar 2012, 12:35
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękowania: 145 razy
- Otrzymane podziękowania: 344 razy
- Płeć:
dystrybuanta
1. Niech funkcja \(F: \rr \to \rr\) będzie dana wzorem:
\(F(x)= \begin{cases}A, x<0 \\ Bx^2, 0 \le x<1 \\ \frac{x^2}{2} -x+C, 1 \le x < 2 \\ D, x \ge 2 \end{cases}\). Dobrać tak parametry aby funkcja była dystrybuantą zmiennej losowej ciągłej.
2. niech zmienna losowa X ma rozkład wykładniczy o gęstości
\(f(x)= \begin{cases} ke^{-kx}, x \ge 0 \\ 0, x<0\end{cases}\)
Wyznaczyć gęstości zmiennych losowych \(W=(X-1)^2\)
Dystrybuanta zmiennej \(X\) wynosi w takim razie:
\(F(x)= \begin{cases}0, x<0 \\ -e^{-kx}, x \ge 0 \end{cases}\)
czyli, że: \(P(W<x)=P((X-1)^2<x)=P(1-\sqrt{x}<X<\sqrt{x}+1)=...\) i dalej nie wiem
Uprzejmie proszę o pomoc
\(F(x)= \begin{cases}A, x<0 \\ Bx^2, 0 \le x<1 \\ \frac{x^2}{2} -x+C, 1 \le x < 2 \\ D, x \ge 2 \end{cases}\). Dobrać tak parametry aby funkcja była dystrybuantą zmiennej losowej ciągłej.
2. niech zmienna losowa X ma rozkład wykładniczy o gęstości
\(f(x)= \begin{cases} ke^{-kx}, x \ge 0 \\ 0, x<0\end{cases}\)
Wyznaczyć gęstości zmiennych losowych \(W=(X-1)^2\)
Dystrybuanta zmiennej \(X\) wynosi w takim razie:
\(F(x)= \begin{cases}0, x<0 \\ -e^{-kx}, x \ge 0 \end{cases}\)
czyli, że: \(P(W<x)=P((X-1)^2<x)=P(1-\sqrt{x}<X<\sqrt{x}+1)=...\) i dalej nie wiem
Uprzejmie proszę o pomoc
gg: 4987844
Spoiler
.\begin{cases} x \\ y \\ z \end{cases} - układ równań
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: dystrybuanta
F musi być ciągła i \(\Lim_{x\to \infty } F(x)=1\)denatlu pisze:1. Niech funkcja \(F: \rr \to \rr\) będzie dana wzorem:
\(F(x)= \begin{cases}A, x<0 \\ Bx^2, 0 \le x<1 \\ \frac{x^2}{2} -x+C, 1 \le x < 2 \\ D, x \ge 2 \end{cases}\). Dobrać tak parametry aby funkcja była dystrybuantą zmiennej losowej ciągłej.
zatem:
\(D=1\\C=1\\B= \frac{1}{2} \\A=0\)
- denatlu
- Fachowiec
- Posty: 1107
- Rejestracja: 10 mar 2012, 12:35
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękowania: 145 razy
- Otrzymane podziękowania: 344 razy
- Płeć:
D już oczywiste. a przy \(\Lim_{x\to 1 } Bx^2=1\) będzie \(B=1\) z tego co napisałaś moim zdaniem. Jak to jest, bo nie ogarniam. Umiem liczyć ten warunek przechodząc z gęstości ale tu nie wiem.
gg: 4987844
Spoiler
.\begin{cases} x \\ y \\ z \end{cases} - układ równań
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
- denatlu
- Fachowiec
- Posty: 1107
- Rejestracja: 10 mar 2012, 12:35
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękowania: 145 razy
- Otrzymane podziękowania: 344 razy
- Płeć:
Mam wrażenie, że się bawisz w kotka i myszkę.
No bo patrz. W dystrybuancie ostatni wzór jest równy sumie wszystkich poprzednich i finalnie daje \(1\), czyli \(D=1\).
\(F(1)=C-\frac{1}{2}\) to jest wiadomo.
Dlaczego za \(C\) podstawiasz sobie \(1\)? Gdzie je wyliczyłaś?
ja wiem też, że \(F(2)-F(1)=\frac{1}{2}\) ale czy to ma znaczenie w tym zadaniu? Tego nie pokazałaś to nie wiem...
No bo patrz. W dystrybuancie ostatni wzór jest równy sumie wszystkich poprzednich i finalnie daje \(1\), czyli \(D=1\).
\(F(1)=C-\frac{1}{2}\) to jest wiadomo.
Dlaczego za \(C\) podstawiasz sobie \(1\)? Gdzie je wyliczyłaś?
ja wiem też, że \(F(2)-F(1)=\frac{1}{2}\) ale czy to ma znaczenie w tym zadaniu? Tego nie pokazałaś to nie wiem...
gg: 4987844
Spoiler
.\begin{cases} x \\ y \\ z \end{cases} - układ równań
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re:
tu:
radagast pisze:Skoro \(\Lim_{x\to \infty } F(x)=1\) to D=1 (oczywiste, prawda ?)
Teraz wiadomo już, że \(\Lim_{x\to 2^+} F(x)=1\)
no to musi być \(\Lim_{x\to 2^-} F(x)=\Lim_{x\to 2^-} \frac{x^2}{2} -x+C=C=1\)
stąd \(C=1\) itd...
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
2. rachunek ogólny ( daje się implementować do 3.)
Wyznaczmy dystrybuantę zmiennej losowej \(W=(X-1)^2\) , \(X\) typ ciągły
Oznaczam \(F_W ,f_W\) dystrybuantę i gęstość zmiennej losowej \(W\)
Jeżeli \(w>0\) to \(F_W(w)=P(W<w)=P( (X-1)^2<w) =P( 1- \sqrt{w}<X< \sqrt{w}+1 )=\)
\(=P(X<\sqrt{w}+1 ) -P ( X<1- \sqrt{w} ) =F_X( \sqrt{w}+1 )- F_X( 1- \sqrt{w} )\)
Stąd \(f_W(w)=\frac{d}{dw}F_W(w)= \frac{d}{dw}( F_X( \sqrt{w}+1 )- F_X( 1- \sqrt{w} ) ) =\)
\(= f_X( \sqrt{w}+1 ) \cdot \frac{1}{2 \sqrt{w} } -f_X( 1- \sqrt{w} ) \cdot ( - \frac{1}{2 \sqrt{w} })=\frac{ f_X( \sqrt{w}+1 ) +f_X( 1- \sqrt{w} ) }{2 \sqrt{w} }\)
Łącznie \(f_W(w)=\begin{cases} \frac{ f_X( \sqrt{w}+1 ) +f_X( 1- \sqrt{w} ) }{2 \sqrt{w} } &\text{dla } w>0\\ 0&\text{dla } w \le 0\end{cases}\)
Wyznaczmy dystrybuantę zmiennej losowej \(W=(X-1)^2\) , \(X\) typ ciągły
Oznaczam \(F_W ,f_W\) dystrybuantę i gęstość zmiennej losowej \(W\)
Jeżeli \(w>0\) to \(F_W(w)=P(W<w)=P( (X-1)^2<w) =P( 1- \sqrt{w}<X< \sqrt{w}+1 )=\)
\(=P(X<\sqrt{w}+1 ) -P ( X<1- \sqrt{w} ) =F_X( \sqrt{w}+1 )- F_X( 1- \sqrt{w} )\)
Stąd \(f_W(w)=\frac{d}{dw}F_W(w)= \frac{d}{dw}( F_X( \sqrt{w}+1 )- F_X( 1- \sqrt{w} ) ) =\)
\(= f_X( \sqrt{w}+1 ) \cdot \frac{1}{2 \sqrt{w} } -f_X( 1- \sqrt{w} ) \cdot ( - \frac{1}{2 \sqrt{w} })=\frac{ f_X( \sqrt{w}+1 ) +f_X( 1- \sqrt{w} ) }{2 \sqrt{w} }\)
Łącznie \(f_W(w)=\begin{cases} \frac{ f_X( \sqrt{w}+1 ) +f_X( 1- \sqrt{w} ) }{2 \sqrt{w} } &\text{dla } w>0\\ 0&\text{dla } w \le 0\end{cases}\)