Trójkąt równoramienny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
haharuka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 289
Rejestracja: 30 gru 2013, 15:40
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 11 razy
Płeć:

Trójkąt równoramienny

Post autor: haharuka »

W trójkącie równoramiennym kąt przy podstawie ma miarę \(\alpha\). Oblicz stosunek długości promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt do długości promienia okręgu opisanego na nim.

Proszę o sprawdzenie. Moje rozwiązanie nie zgadza się z odpowiedzią.

r=\(\frac{2P}{a+2b}\) P-pole trójkąta

R= \(\frac{ab^2}{4P}\)

\(\frac{r}{R}= \frac{8P^2}{ab^2(a+2b)}\)


P=\(\frac{1}{2} ah\)


\(\frac{h}{b} = \sin \alpha\)

h=\(\sin \alpha b\)


\(\frac{a}{2b} = \cos \alpha\)

a=2b\(\cos \alpha\)


P= \(b^2 \cos \alpha \sin \alpha\)


\(\frac{r}{R} = \frac{8(b^2 \cos \alpha \sin \alpha )^2}{2b \cos \alpha b^2(2b \cos \alpha +2b)}= \frac{2 \cos \alpha \sin ^2 \alpha }{ \cos \alpha +1}\)

Prawidłowa odpowiedź to: 2\(\cos \alpha (1- \cos \alpha )\)
Załączniki
trójkąt równoramienny.jpg
trójkąt równoramienny.jpg (24.93 KiB) Przejrzano 285 razy
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4080
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 7 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Post autor: kacper218 »

Twoje rozwiązanie pokrywa się z tym z książki, tylko trzeba je odpowiednio przekształcić.
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
haharuka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 289
Rejestracja: 30 gru 2013, 15:40
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 11 razy
Płeć:

Post autor: haharuka »

Dziękuję!!!
ODPOWIEDZ