Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
lobuzp
- Witam na forum
![Witam na forum Witam na forum](./images/ranks/rank0.gif)
- Posty: 8
- Rejestracja: 11 kwie 2014, 14:41
- Podziękowania: 6 razy
Post
autor: lobuzp »
Czy może mi ktoś pomóc? Mam dane równanie
\(sin^2x+ \sqrt{} 3cos^2x=( \sqrt{} 3+1)sinxcosx\)
Dochodzę do pewnego momentu
\(sin^2x+ \sqrt{} 3cos^2x= \sqrt{} 3sinxcos+sinxcosx\)
\(sin^2x+ \sqrt{} 3cos^2x -\sqrt{} 3sinxcos - sinxcosx =0\)
\(sin^2x - sinxcosx + \sqrt{} 3cos^2x -\sqrt{} 3sinxcos\)
\(sinx(sinx-cosx)- \sqrt[]{} 3cosx(sinx-cosx)=0\)
\((sinx- \sqrt{} 3cosx)(sinx-cosx)=0\)
1.\(sinx= \sqrt{}3 cosx/ :cosx\)
\(\frac{sinx}{cosx}= \sqrt{} 3\)
\(\tg x= \sqrt{} 3\)
\(x= \frac{ \pi }{3} + k \pi\)
Ale co zrobić z 2?
\(sinx-cosx=0\)
\(sinx=cosx\)
I co dalej?
-
haharuka
- Stały bywalec
![Stały bywalec Stały bywalec](./images/ranks/rank6.gif)
- Posty: 289
- Rejestracja: 30 gru 2013, 15:40
- Podziękowania: 94 razy
- Otrzymane podziękowania: 11 razy
- Płeć:
Post
autor: haharuka »
Podziel przez \(\cos x\) a wyjdzie Ci \(\tg x=1\)
-
kacper218
- Expert
![Expert Expert](./images/ranks/rank10.gif)
- Posty: 4080
- Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
- Lokalizacja: Radzymin
- Podziękowania: 7 razy
- Otrzymane podziękowania: 1382 razy
- Płeć:
Post
autor: kacper218 »
Tylko, że nie wolno sobie dowolnie dzielić przez \(\cos x\).
Pomogłem? Daj plusika
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do
\(\LaTeX- a\)
Korepetycje Radzymin i okolice.
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
-
Galen
- Guru
![Guru Guru](./images/ranks/rank14.gif)
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Post
autor: Galen »
Bo cosx może przyjąć wartość zero,a przez 0 nie dzielimy.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
haharuka
- Stały bywalec
![Stały bywalec Stały bywalec](./images/ranks/rank6.gif)
- Posty: 289
- Rejestracja: 30 gru 2013, 15:40
- Podziękowania: 94 razy
- Otrzymane podziękowania: 11 razy
- Płeć:
Post
autor: haharuka »
To, w takim razie, dzielimy przez \(\cos x\) z założeniem, że \(\cos x \neq 0\). Zgadza się?
-
kacper218
- Expert
![Expert Expert](./images/ranks/rank10.gif)
- Posty: 4080
- Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
- Lokalizacja: Radzymin
- Podziękowania: 7 razy
- Otrzymane podziękowania: 1382 razy
- Płeć:
Post
autor: kacper218 »
I wtedy dodatkowo należy sprawdzić co się dzieje, gdy \(\cos x=0\).
Pomogłem? Daj plusika
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do
\(\LaTeX- a\)
Korepetycje Radzymin i okolice.
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)