Trapez wpisany w okrąg

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
haharuka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 289
Rejestracja: 30 gru 2013, 15:40
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 11 razy
Płeć:

Trapez wpisany w okrąg

Post autor: haharuka »

Dany jest trapez wpisany w okrąg o promieniu 5. Dłuższa podstawa trapezu jest średnicą okręgu. Sinus kąta ostrego jest równy \(\frac{4}{5}\). Wyznacz obwód trapezu.

Proszę o sprawdzenie zadania.

\(\sin \alpha = \frac{10}{d}\)

\(\frac{4x}{5x} = \frac{10}{d}\)

d=\(\frac{25}{2}\)

\(a^2+ (\frac{25}{2})^2=10^2\)

\(a^2= \frac{400-625}{4}\) Wychodzi wartość ujemna i nie rozumiem dlaczego. Wydaje mi się, że wszystko zrobiłam dobrze. Proszę o pomoc.
Załączniki
trapez wpisany.jpg
trapez wpisany.jpg (25.1 KiB) Przejrzano 338 razy
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(sin\alpha= \frac{d}{10}\)
Po co wpisujesz x?
\(\frac{d}{10}= \frac{4}{5}\\d=8\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
haharuka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 289
Rejestracja: 30 gru 2013, 15:40
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 11 razy
Płeć:

Post autor: haharuka »

Ponieważ jest to stosunek, a nie długości boków.

Dziękuję za pomoc!
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Re:

Post autor: Galen »

haharuka pisze:Ponieważ jest to stosunek, a nie długości boków.

Dziękuję za pomoc!
Ale Ty masz wartość funkcji to x nie jest potrzebny.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ