Nierówność Jensena

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ciumcia
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 03 mar 2014, 08:21
Płeć:

Nierówność Jensena

Post autor: ciumcia »

Niech zmienna x ma rozklad o gestosci
\(f(x) = c(x^3 + 6x^2 + 12x^2 + 15)\) dla \(x\in(7, 16)\)
\(f(x) = 0\) dla \(x\notin(7, 16)\)

\(c =\frac{1}{24666.75}= 4.0540404e− 05\)


Znalesc gestosc zmiennej losowej \(Y = \sqrt[3]{X} .\)
Obliczyc \(EY\) i sprawdzic, czy \((EY)^3 > EX\) (nierownosc Jensena)

Ma ktoś pomysł jak to obliczyć ?
ODPOWIEDZ