oblicz \(\frac{3!\cdot7!}{8!}\)
b) na ile sposobów można posadzić 4 osoby na czterech krzesłach ustawionych obok siebie.
zadanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
a)
\(\frac{3!\cdot7!}{8!}=\frac{3!}{8}=\frac{1\cdot2\cdot3}{8}=\frac{6}{8}=\frac{3}{4}\)
b)
Na \(4!=1\cdot2\cdot3\cdot4=24\) sposoby.
\(\frac{3!\cdot7!}{8!}=\frac{3!}{8}=\frac{1\cdot2\cdot3}{8}=\frac{6}{8}=\frac{3}{4}\)
b)
Na \(4!=1\cdot2\cdot3\cdot4=24\) sposoby.
Ostatnio zmieniony 24 sty 2010, 09:54 przez irena, łącznie zmieniany 1 raz.