Trójkąt rownoramienny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
seme
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 09 kwie 2014, 18:45

Trójkąt rownoramienny

Post autor: seme »

W trójkącie równoramiennym ABC mamy IAC| =|BC|. Wysokość AD podzieliła nam ramię trójkąta na odcinki o długości: |BD| =3cm |DC|=7cm. Oblicz
a)długość podstawy AB
b) długość wszystkich wysokości tego trójkąta
heja
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1231
Rejestracja: 07 lut 2009, 11:28
Podziękowania: 32 razy
Otrzymane podziękowania: 385 razy

Re: Trójkąt rownoramienny

Post autor: heja »

CE;BF - pozostałe wysokości
\(\begin{cases} CE^{2}+( \frac{1}{2}AB)^{2}=10^{2}\\ AD^{2}+3^{2}=AB^{2}\\ AD^{2}+7^{2}=10^{2} \So AD^{2}=51 \So AD= \sqrt{51} \end{cases}\)
\(CE^{2}+ \frac{1}{4}(51+9)=100 \So CE= \sqrt{85}\)
\(AB^{2}= \sqrt{60}=2 \sqrt{15}\)
\(odp.AB=2 \sqrt{15};AD=BF= \sqrt{51};CE= \sqrt{85}\)
ODPOWIEDZ