liczby zespolone

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kwiatek1414
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 188
Rejestracja: 11 wrz 2010, 22:34
Podziękowania: 7 razy

liczby zespolone

Post autor: kwiatek1414 »

Narysuj na płaszczyżnie zbiór
z należy do liczb całkowitych : Re(z2)+(Imz)2 \le 4
miodzio1988
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1751
Rejestracja: 05 sie 2009, 13:08
Otrzymane podziękowania: 207 razy

Post autor: miodzio1988 »

\(z=a+bi\)

i dzialasz
W sprawie rozwiązania zadań proszę pisać na numer GG
6401380
kwiatek1414
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 188
Rejestracja: 11 wrz 2010, 22:34
Podziękowania: 7 razy

Post autor: kwiatek1414 »

Ale właśnie nie wiem jak będzie z Im
Panko
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2946
Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
Lokalizacja: Radom
Otrzymane podziękowania: 1556 razy
Płeć:

Post autor: Panko »

Polecenie jest rozmyte .

Czy \(\\)\(Re(z^2)+(Imz)^2<4\) , \(z \in C\) ?
\(Re(z^2)=Re( a+bi)^2=Re( a^2-b^2+2ab \cdot i)=a^2-b^2\)
\((Imz)^2 = b^2\)

warunek: \((a,b) \in R^2\) \(\\) \(a^2-b^2+b^2<4 \iff a^2<4\)
czyli \(a \in (-2,2)\)

Jest to pas ograniczony prostymi ( jego wnętrze) \(a=-2,a=2\)
ODPOWIEDZ