Funkcja z parametrem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
haharuka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 289
Rejestracja: 30 gru 2013, 15:40
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 11 razy
Płeć:

Funkcja z parametrem

Post autor: haharuka »

Dana jest funkcja f(x)=\(mx^2+(m+3)+4=0\) Funkcja g przyporządkowuje każdej wartości parametru m liczbę miejsc zerowych funkcji f. Podaj wzór i naszkicuj wykres funkcji g.

1) 2 miejsca zerowe
\(\Delta >0\)
m\(\in (- \infty ,1) \cup (9,+ \infty )\)
g=2

2) 1 miejsce zerowe
\(\Delta =0\)
m\(\in {1,9}\)
g=1

3) 0 miejsc zerowych
\(\Delta <0\)
m\(\in (1,9)\)
g=0

Przedstawię teraz swój wykres oraz wykres podany w odpowiedziach. Proszę o wyjaśnienie, dlaczego mój wykres nie zgadza się z odpowiedzią.
Załączniki
wykres z odpowiedzi
wykres z odpowiedzi
wykres z odp.jpg (10.98 KiB) Przejrzano 507 razy
mój wykres
mój wykres
mój wykres.jpg (11.02 KiB) Przejrzano 507 razy
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

a co w przypadku gdy m=0?
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
haharuka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 289
Rejestracja: 30 gru 2013, 15:40
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 11 razy
Płeć:

Post autor: haharuka »

Dlaczego taka sytuacja miałaby zaistnieć?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

bo wtedy funkcja jest liniowa i raczej trzeba to również wziąć pod uwagę
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
haharuka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 289
Rejestracja: 30 gru 2013, 15:40
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 11 razy
Płeć:

Post autor: haharuka »

Jak to się ma do całego zadania?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

funkcja liniowa też może mieć miejsce zerowe
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
haharuka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 289
Rejestracja: 30 gru 2013, 15:40
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 11 razy
Płeć:

Post autor: haharuka »

W przypadku, gdy m=0 miejscem zerowym powstałej funkcji liniowej jest x=\(- \frac{4}{3}\). Jak mam to oznaczyć na wykresie?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

czyli dla m=0 mamy jedno miejsce zerowe
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Funkcja z parametrem

Post autor: eresh »

haharuka pisze: 1) 2 miejsca zerowe
\(\Delta >0\)
m\(\in (- \infty ,1) \cup (9,+ \infty )\)
g=2


dla m=0 mamy jedno miejsce zerowe (funkcja jest liniowa)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
haharuka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 289
Rejestracja: 30 gru 2013, 15:40
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 11 razy
Płeć:

Post autor: haharuka »

Czy o to chodzi?
Załączniki
wykres poprawiony.jpg
wykres poprawiony.jpg (12.68 KiB) Przejrzano 479 razy
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Funkcja z parametrem

Post autor: eresh »

powinno być:

\(g(m)=\begin{cases}0\mbox{ dla }m\in (1,9)\\
1\mbox{ dla }m\in\{0,1,9\}\\ 2\mbox{ dla }m\in (-\infty, 0)\cup (0,1)\cup (9,\infty)\end{cases}\)


czyli dokładnie taki wykres jaki jest w odpowiedziach
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
haharuka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 289
Rejestracja: 30 gru 2013, 15:40
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 11 razy
Płeć:

Post autor: haharuka »

Mógłbyś mi wytłumaczyć skąd g(m) = 2 dla m\(\in (- \infty ,0) \cup (0,1) \cup (9,+ \infty )\)? Moim zdaniem wystarczy \((- \infty ,1) \cup (9,+ \infty )\)

ale, jak już wcześniej Ci pokazałam, dla m=0 funkcja jest liniowa i ma jedno rozwiązanie
haharuka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 289
Rejestracja: 30 gru 2013, 15:40
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 11 razy
Płeć:

Post autor: haharuka »

Już wszystko jasne. Dzięki!
ODPOWIEDZ