Dany jest kąt \(x\) wycinka koła i promień \(R\). Czy wzór na pole tego wycinka będzie taki:
\(\int_0^x \int _0^R r dr dx\) ?
całka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 211
- Rejestracja: 25 mar 2012, 11:34
- Podziękowania: 73 razy
- Płeć:
-
- Często tu bywam
- Posty: 211
- Rejestracja: 25 mar 2012, 11:34
- Podziękowania: 73 razy
- Płeć:
-
- Często tu bywam
- Posty: 175
- Rejestracja: 16 kwie 2009, 16:51
- Otrzymane podziękowania: 38 razy
Re: całka
Nie, a dlaczego? Całkujesz po kącie od 0 do \(\phi\), weźmy np. ćwiartkę koła, wtedy mamy kąt \(\phi = \frac{\pi}{2}\)
\(\int_0^{\frac{\pi}{2}} \int _0^R r dr d\phi = \int_0^{\frac{\pi}{2}} \frac{R^2}{2}d\phi=\frac{\pi}{2}\cdot \frac{R^2}{2} = \underline {\frac{1}{4} \cdot \pi R^2}\)
Więc się zgadza.
\(\int_0^{\frac{\pi}{2}} \int _0^R r dr d\phi = \int_0^{\frac{\pi}{2}} \frac{R^2}{2}d\phi=\frac{\pi}{2}\cdot \frac{R^2}{2} = \underline {\frac{1}{4} \cdot \pi R^2}\)
Więc się zgadza.