Ostrosłup

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
szybki777
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 118
Rejestracja: 06 lis 2013, 16:48
Podziękowania: 40 razy
Płeć:

Ostrosłup

Post autor: szybki777 »

Podstawą ostrosłupa jest kwadrat o boku długości 8 cm. Spodek wysokości ostrosłupa jest jednym z wierzchołków podstawy. Wysokość ostrosłupa ma 15 cm długości. Oblicz pole powierzchni bocznej ostrosłupa.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Pole pow.bocznej składa się z dwóch trójkątów prostokątnych o przyprostokątnych
8 i 15 oraz z dwóch trójkątów prostokątnych o przyprostokątnych \(8 \;i\; \sqrt{8^2+15^2}=17\)
Trzeba dodać te pola.
\(P_{boczne}=2 \cdot \frac{1}{2} \cdot 8 \cdot 15+2 \cdot \frac{1}{2} \cdot 8 \cdot 17=256\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ