Adblock jest włączony: Serwis forum.zadania.info jest utrzymywany z wpływów z reklam (których wcale nie ma tu zbyt dużo). Proszę rozważyć wyłączenie Adblocka na tej stronie.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
kaaja123
- Dopiero zaczynam

- Posty: 12
- Rejestracja: 23 sty 2010, 16:03
Post
autor: kaaja123 » 23 sty 2010, 16:23
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadań...

)
Zad. 1. : Oblicz odległosc wierzchołka szescianu o krawędzi długości 3 od przekatnej szescianu, do ktorego nie nalezy ten wierzchołek.
Zad. 2 : Podstawą graniastosłupa prostego jest romb, ktorego kąt ostry ma miarę 60 stopni. Oblicz długość przekątnych graniastosłupa, wiedząc, że wszystkie jego krawędzie mają długość równą 4.
Zad. 3. : Długość krawedzi prostopadłoscianu i długości jego przekątnej tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy równej 5. Oblicz sumę długości wszystkich krawedzi prostopadłościanu.
Zad. 4. : Podstawa graniastosłupa prostego o wysokości 2 pierwiastekz 6 jest romb. Przekatne graniastosłupa mają długość 7 o 8. Oblicz długość boku rombu.
-
irena
- Guru

- Posty: 22300
- Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
- Otrzymane podziękowania: 9856 razy
- Płeć:
Post
autor: irena » 23 sty 2010, 21:39
1.
Narysuj tę przekątną. Wybierz punkt, który jest wierzchołkiem, a nie należy do przekątnej sześcianu. Połącz ten punkt z kończ\ami tej przekątnej. Otrzymasz trójkąt, w której boki to: krawędź sześcianu, przekątna jednej ze ścian i przekątna sześcianu. Mają one długości: 3, \(3\sqrt{2}\) i \(3\sqrt{3}\). Trójkąt ten jest prostokątny. Szukana odległość (x) to wysokość tego trójkąta poprowadzona do przeciwprostokątnej. Jej długość można obliczyć z pola tego trójkąta:
\(P=\frac{1}{2}\cdot3\cdot3\sqrt{2}=\frac{1}{2}\cdot3\sqrt{3}\cdot\ x\\x=\frac{3\sqrt{2}}{\sqrt{3}}=\sqrt{6}\)
2.
Przekątne rombu podstawy mają długości 4 i \(4\sqrt{3}\).
Długości przekątnych graniastosłupa oznaczmy x, y.
Każda z przekątnych tworzy wraz z krawędzią boczną i jedną z przekątnych rombu trójkąt prostokątny.
Z twierdzenia Pitagorasa:
\(4^2+4^2=x^2\\x^2=32\\x=4\sqrt{2}\)
\(4^2+(4\sqrt{3})^2=y^2\\y^2=64\\y=8\)
Przekątne tego graniastosłupa mają długości \(4\sqrt{2}\) i \(64\).
3.
a,b,c- długości krawędzi, p- długość przekątnej prostopadłościanu
b=a+5, c=a+10, p=a+15
\(p^2=a^2+b^2+c^2\\(a+15)^2=a^2+(a+5)^2+(a+10)^2\\a^2+30a+225=a^2+a^2+10a+25+a^2+20a+100\\2a^2=100\\a^2=50\\a=5\sqrt{2}\\b=5\sqrt{2}+5\\c=5\sqrt{2}+10\)
Suma wszystkich krawędzi:
\(S=4a+4b+4c=20\sqrt{2}+20\sqrt{2}+20+20\sqrt{2}+40=60\sqrt{2}+60=60(1+\sqrt{2})\)
4.
Patrz zadanie 2.
x, y- długości przekątnych rombu.
\((2\sqrt{6})^2+x^2=7^2\\x^2+24=49\\x^2=25\\x=5\)
\((2\sqrt{6})^2+y^2=8^2\\y^2+24=64\\y^2=40\\y=2\sqrt{10}\)