Zmienna losowa X ma rozkład o gęstości:
uklad rownan:
f(x) =
\(|x|; dla -1 \le x \le 1\)
\(0; dla x < - 1 \cup x > 1\)
a) naszkicowac wykres gestosci
b) obliczyc EX i V(x)
c) obliczyc P(|x| > 3/4)
Prosze o rozwiazanie i w miare dokladne wytlumaczenie.
Gęstość
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- denatlu
- Fachowiec
- Posty: 1107
- Rejestracja: 10 mar 2012, 12:35
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękowania: 145 razy
- Otrzymane podziękowania: 344 razy
- Płeć:
odnośnie punktu a to masz narysować funkcję \(f(x)\) na podanych przedziałach i tyle.
c) obliczyć \(P(|X| >\frac{3}{4})=P(-\frac{3}{4}<X<\frac{3}{4})\)
sens gęstości polega na tym, że \(P(a<X<b)=\int_a^b f(x)dx\)
to musisz policzyć całkę w tym przedziale z funkcji \(f(x)\).
Pytanie do kogoś po studiach. Skoro \(x=0,1,2,3.....\) to dlaczego jest definicja taka bez założenia, że \(a \ge 0\)
c) obliczyć \(P(|X| >\frac{3}{4})=P(-\frac{3}{4}<X<\frac{3}{4})\)
sens gęstości polega na tym, że \(P(a<X<b)=\int_a^b f(x)dx\)
to musisz policzyć całkę w tym przedziale z funkcji \(f(x)\).
Pytanie do kogoś po studiach. Skoro \(x=0,1,2,3.....\) to dlaczego jest definicja taka bez założenia, że \(a \ge 0\)
gg: 4987844
Spoiler
.\begin{cases} x \\ y \\ z \end{cases} - układ równań
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Gęstość
olsen1916 pisze:Zmienna losowa X ma rozkład o gęstości:
uklad rownan:
f(x) =
\(|x|; dla -1 \le x \le 1\)
\(0; dla x < - 1 \cup x > 1\)
a) naszkicowac wykres gestosci
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Gęstość
\(\mathbb{E}X=\int_{-1}^1x\cdot |x|\mbox{d}x=\int_{-1}^0-x^2\mbox{d}x+\int_0^1x^2\mbox{d}x=-\frac{1}{3}+\frac{1}{3}=0\\olsen1916 pisze:Zmienna losowa X ma rozkład o gęstości:
uklad rownan:
f(x) =
\(|x|; dla -1 \le x \le 1\)
\(0; dla x < - 1 \cup x > 1\)
b) obliczyc EX i V(x)
\mathbb{E}X^2=\int_{-1}^1x^2\cdot |x|\mbox{d}x=\int_{-1}^0-x^3\mbox{d}x+\int_0^1x^3\mbox{d}x=\frac{1}{4}+\frac{1}{4}=\frac{1}{2}\\
\mathbb{D}^2X=\mathbb{E}X^2-\mathbb{E}^2X=\frac{1}{2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Gęstość
olsen1916 pisze:Zmienna losowa X ma rozkład o gęstości:
uklad rownan:
f(x) =
\(|x|; dla -1 \le x \le 1\)
\(0; dla x < - 1 \cup x > 1\)
c) obliczyc P(|x| > 3/4)
\(P(|X|>\frac{3}{4})=P(X>\frac{3}{4})+P(X<-\frac{3}{4})=\int_{\frac{3}{4}}^{\infty}f(x)\mbox{d}x+\int_{-\infty}^{-\frac{3}{4}}f(x)\mbox{d}x=\int_{0,75}^1x\mbox{d}x+\int_{-1}^{-0,75}-x\mbox{d}x=\\=\frac{7}{32}+\frac{7}{32}=\frac{7}{16}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Fachowiec
- Posty: 1751
- Rejestracja: 05 sie 2009, 13:08
- Otrzymane podziękowania: 207 razy
Re:
Wow.denatlu pisze:
Pytanie do kogoś po studiach. Skoro \(x=0,1,2,3.....\) to dlaczego jest definicja taka bez założenia, że \(a \ge 0\)
A wiesz, że x-sy nie tylko takie mogą przyjmować wartości? Np zerknij na rozkład normalny określony dla całego R
W sprawie rozwiązania zadań proszę pisać na numer GG
6401380
6401380