Średnia prędkość

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Susanna
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 59
Rejestracja: 15 mar 2009, 14:10
Podziękowania: 3 razy

Średnia prędkość

Post autor: Susanna »

Od domu Ani do Marty prowadzi droga w linii prostej. Ania najpierw szła pieszo do przystanku, potem czekała na autobus, wsiadła do niego i dojechała do domu Marty. Wykres przedstawia drogę Ani w zależności od czasu. Z jaką prędkością szła Ania do przystanku? Z jaką średnią prędkością poruszała się Ania zmierzając do Marty?

Obrazek
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Jeśli dobrze odczytałam, to Ania szła 40min i pokonała pieszo 3 km.
\(v=\frac{3km}{\frac{2}{3}h}=\frac{9}{2}\frac{km}{h}=4,5\frac{km}{h}\)
Ania szła z prędkością 4,5 km/h.

Ania pokonała 24km w ciągu 2 godzin. Jej średnia prędkość na całej drodze to 12 km/h.
ODPOWIEDZ