Oblicz ;c

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Nieprzytomny
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 18
Rejestracja: 31 mar 2014, 17:10
Podziękowania: 23 razy
Płeć:

Oblicz ;c

Post autor: Nieprzytomny »

Oblicz, ile litrów wody należy wlać do naczynia w kształcie prostopadłościanu o wymiarach 7cm, 5cm i 15 cm, aby wypełnić 2/3 jego objętości.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9162 razy

Post autor: Galen »

Objętość prostopadłościanu w decymetrach sześciennych,czyli w litrach: \[0,7 \cdot 0,5 \cdot 1,5=0,525 l\] Trzeba wypełnić 2/3 tej objętości: \[\frac{2}{3} \cdot \frac{525}{1000}=0,35\] Należy wlać 0,35 litra wody.

Zadania zamieszczaj w dziale geometria,a nie w poszukiwaniu korepetycji.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.