Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc, jeszcze jedno zadanko tak dla sprawdzenia wyniku.
Joasia jest o 16 lat młodsza od swojej cioci. Za 3 lata ciocia będzie 2 raz starsza od Joasi. Ile lat ma Joasia, a ile jej ciocia?
kolejne zadanie z treścią;)
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- kacper218
- Expert
- Posty: 4081
- Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
- Lokalizacja: Radzymin
- Podziękowania: 7 razy
- Otrzymane podziękowania: 1382 razy
- Płeć:
\(x\) - wiek joasi
\(x+16\) - wiek cioci
\(x+3\) - wiek joasi za 3 lata
\(x+19\) - wiek cioci za 3 lata
"Za 3 lata ciocia będzie 2 razy starsza", zatem
\(2\cdot (x+3)=x+19\\
2x+6=x+19\\
x=13\)
\(x+16\) - wiek cioci
\(x+3\) - wiek joasi za 3 lata
\(x+19\) - wiek cioci za 3 lata
"Za 3 lata ciocia będzie 2 razy starsza", zatem
\(2\cdot (x+3)=x+19\\
2x+6=x+19\\
x=13\)
Odpowiedź: Joasia ma 13 lat, a ciocia 29.
Pomogłem? Daj plusika
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)
Korepetycje Radzymin i okolice.
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)
Korepetycje Radzymin i okolice.