Bilety do teatru

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
PaulaK
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 21 sty 2010, 22:58

Bilety do teatru

Post autor: PaulaK »

W teatrze jest 300 miejsc. Bilety na niektóre miejsca mają kosztować 25 zł., na pozostałe miejsca - 15 zł. Dyrektor chce aby przy pełnej sali wpływy z biletów wynosiły 5000zł. Na ile miejsc trzeba sprzedawać droższe bilety?? Dodam że prawidłowy wynik to 50. PROSZĘ O SZYBKĄ ODPOWIEDŹ ;) :o
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1118 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\(x\) - ilośc biletów droższych
\(300-x\) - ilość biletów tańszych
\(25x\) - wartość biletów droższych
\(15(300-x)\) - wartość biletów tańszych
\(5000\) - wartość biletów
\(25x+15(300-x)\)- wartość biletów

\(25x+15(300-x)=5000\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
marcin77
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 387
Rejestracja: 12 gru 2009, 14:45
Lokalizacja: gdzieś nad Bałtykiem
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 36 razy

Post autor: marcin77 »

x - drogie miejsca
y - tanie miejsca
\(\begin{cases}
x+y=300
25x+15y=5000
\end{cases}
\begin{cases}
-15x-15y=-4500
25x+15y=5000\end{cases}
10x=500
x=50\)
PaulaK
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 21 sty 2010, 22:58

Post autor: PaulaK »

DZIĘKI BARDZO :)
PaulaK
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 21 sty 2010, 22:58

Post autor: PaulaK »

marcin77 pisze:x - drogie miejsca
y - tanie miejsca
\(\begin{cases}
x+y=300
25x+15y=5000
\end{cases}
\begin{cases}
-15x-15y=-4500
25x+15y=5000\end{cases}
10x=500
x=50\)
Zadanie musi być z jedną niewiadomą...na tym poziomie są pierwszaki w gimnazjum :?
RobertfJk8
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 28 mar 2015, 09:43

Post autor: RobertfJk8 »

Niesamowite! Doceniam to Odnośnie dyskusji!
Znacznie jednak, że jest wielka pomoc hałasu wraz z bym osobiście dodatek, w którym to dodatkowo dobre, kiedy pisarze odpowiadać na komentarze. To naprawdę jest coś Mój partner i ja nie zakończył, jak zacząłem naszej witryny blogu - teraz to moja praca, aby utworzyć poziom udziałem odpowiedzi;Pomysł pokazuje uwagę!
krak
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 12 paź 2016, 17:02
Płeć:
Kontakt:

Post autor: krak »

Mam podobne zadanie dobrze, że dzieki temu zrouzmiałem ^^
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

świetnie :!:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ