liczby
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 174
- Rejestracja: 29 lis 2009, 17:41
- Podziękowania: 1 raz
liczby
Dany jest zbiór wszystkich dwucyfrowych liczb naturalnych. Oblicz prawdopodobieństwo, że losowo wybrana z tego zbioru liczba jest podzielna przez 6 lub przez 8.
Wszystkich dwucyfrowych liczb naturalnych jest 90. Wśród nich jest 15 liczb podzielnych przez 6 (co szósta), 11 liczb podzielnych przez 8 (co ósma), 3 liczby podzielne przez 6 i przez 8 (co dwudziesta czwarta).
A- liczba dzieli się przez 6
B- liczba dzieli się przez 8
\(A \cap B\)- liczba dzieli się przez 6 i przez 8
\(A \cup B\) - liczba dzieli się przez 6 lub przez 8
\(P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)\\P(A \cup B)=\frac{15}{90}+\frac{11}{90}-\frac{3}{90}=\frac{23}{90}\)
A- liczba dzieli się przez 6
B- liczba dzieli się przez 8
\(A \cap B\)- liczba dzieli się przez 6 i przez 8
\(A \cup B\) - liczba dzieli się przez 6 lub przez 8
\(P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)\\P(A \cup B)=\frac{15}{90}+\frac{11}{90}-\frac{3}{90}=\frac{23}{90}\)
-
- Często tu bywam
- Posty: 174
- Rejestracja: 29 lis 2009, 17:41
- Podziękowania: 1 raz