Na tablicy wypisano ciąg liczb naturalnych. Suma każdych kolejnych czterech
liczb ciągu jest równa. Pierwsza liczba tego ciągu to 3, a osiemnasta to 7. A
iloczyn czterech pierwszych liczb wynosi 357. Oblicz sumę pierwszych pięciu
liczb tego ciągu.
Przedstaw tok rozumowania
Ciąg liczb naturalnych
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 95
- Rejestracja: 15 lis 2013, 23:48
- Podziękowania: 18 razy
- Płeć:
-
- Stały bywalec
- Posty: 430
- Rejestracja: 13 lut 2014, 23:12
- Otrzymane podziękowania: 187 razy
- Płeć:
Z informacji, że "Suma każdych kolejnych czterech liczb ciągu jest równa"
wynika, że: że to jest ciąg okresowy czyli: a,b,c,d,a,b,c,d,...
Z informacji, że "Pierwsza liczba tego ciągu to 3, a osiemnasta to 7"
wynika, że: a=3 oraz \(a_{18}=a_2=7=b\)
Z informacji, że "iloczyn czterech pierwszych liczb wynosi 357"
wynika, że:
\(a \cdot b \cdot c \cdot d=357 \\ 3 \cdot 7 \cdot c \cdot d=357 \\ c \cdot d=17\)
Z informacji, że: "Na tablicy wypisano ciąg liczb naturalnych"
wynika, że:
\(\begin{cases}c=1 \\ d=17 \end{cases} \vee \begin{cases}c=17 \\ d=1 \end{cases}\)
Czyli suma pięciu pierwszych to: 3+7+1+17+3=31.
wynika, że: że to jest ciąg okresowy czyli: a,b,c,d,a,b,c,d,...
Z informacji, że "Pierwsza liczba tego ciągu to 3, a osiemnasta to 7"
wynika, że: a=3 oraz \(a_{18}=a_2=7=b\)
Z informacji, że "iloczyn czterech pierwszych liczb wynosi 357"
wynika, że:
\(a \cdot b \cdot c \cdot d=357 \\ 3 \cdot 7 \cdot c \cdot d=357 \\ c \cdot d=17\)
Z informacji, że: "Na tablicy wypisano ciąg liczb naturalnych"
wynika, że:
\(\begin{cases}c=1 \\ d=17 \end{cases} \vee \begin{cases}c=17 \\ d=1 \end{cases}\)
Czyli suma pięciu pierwszych to: 3+7+1+17+3=31.
Nie ma rzeczy niemożliwych, są jedynie trudniejsze do wykonania.
Czegoś nie rozumiesz. Po prostu zapytaj...
Czegoś nie rozumiesz. Po prostu zapytaj...