równanie okręgu

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
NieDlaOka37
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 86
Rejestracja: 07 mar 2009, 12:57

równanie okręgu

Post autor: NieDlaOka37 »

Napisz równanie okręgu o środku S=(-2,-3) przechodzącego przez punkt P=(4,-5)
jest na to jakiś wzór?
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Tak. Długość odcinka SP to promień okręgu. Trzeba ją obliczyć.
\(|SP|=\sqrt{(4+2)^2+(-5+3)^2}=\sqrt{40}=2\sqrt{10}\)

Równanie okręgu:

\((x+2)^2+(y+3)^2=40\)
ODPOWIEDZ