ciag arytmetyczny i geometryczny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
xxmarcia17xx
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 174
Rejestracja: 29 lis 2009, 17:41
Podziękowania: 1 raz

ciag arytmetyczny i geometryczny

Post autor: xxmarcia17xx »

liczby x y z podanej kolejności tworzą ciąg geometryczny. suma tych liczb wynosi 13 Te same liczby, w podnaje kolejnosi sa odpowiednio pierwszym, drugim i piatym wyrazem ciagu arytmetycznego. x,y,z
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(x+y+z=13\\y^2=x\cdot\ z\\y=x+r\\z=x+4r\\x+x+r+x+4r=13\\3x+5r=13\\x=\frac{13-5r}{3}\\(x+r)^2=x(x+4r)\\x^2+2xr+r^2=x^2+4xr\\r^2-2xr=0\\r(r-2x)=0 \Leftrightarrow r=0\ \vee \ r=2x\\ \begin{cases}x=\frac{13}{3}\\y=\frac{13}{3}\\z=\frac{13}{3} \end{cases} \ \vee r=2\cdot\frac{13-5r}{3}\\3r=26-10r\\13r=26\\r=2\\ \begin{cases}x=\frac{13-10}{3}=1\\y=3\\z=9 \end{cases} \\ \begin{cases}x=\frac{13}{3}\\y=\frac{13}{3}\\z=\frac{13}{3} \end{cases}\ \vee \ \begin{cases}x=1\\y=3\\z=9 \end{cases}\)
xxmarcia17xx
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 174
Rejestracja: 29 lis 2009, 17:41
Podziękowania: 1 raz

Post autor: xxmarcia17xx »

dziejkuje
ODPOWIEDZ