III próbna matura 2014 z zadania.info

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij

III próbna matura była:

Podstawa - łatwa
2
7%
Podstawa - normalna
8
29%
Podstawa - trudna
0
Brak głosów
Rozszerzenie - łatwa
2
7%
Rozszerzenie - normalna
6
21%
Rozszerzenie - trudna
10
36%
 
Liczba głosów: 28

Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1868
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

III próbna matura 2014 z zadania.info

Post autor: supergolonka »

Właśnie zamieściliśmy arkusze III próbnej matury.
http://www.zadania.info/n/6732307
Do jutra (16 marca) do godz. 16 wszystkie posty na temat zadań i rozwiązań zadań z tych arkuszy będą usuwane.
Jeżeli macie wątpliwości co do poprawności treści zadań to piszcie na
supergolonkaMALPAzadania.info
Damo933
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 26 paź 2013, 09:03
Płeć:

Post autor: Damo933 »

Witam, czy w zadaniu 12 jest na pewno poprawna treść ?

,,Trzy parami styczne kule.." - dziwnie sformułowane.. :shock:
Awatar użytkownika
wodnik
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 107
Rejestracja: 24 cze 2008, 11:35
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Post autor: wodnik »

parami styczne=każde dwie są styczne
Jak dla mnie sformułowanie jest OK.
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1868
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Rozwiązania zadań

Post autor: supergolonka »

Rozwiązania zadań:
Podstawa
Rozszerzenie
Damo933
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 26 paź 2013, 09:03
Płeć:

Post autor: Damo933 »

delta > 0 z pierwszego założenia wychodzi że m E (-nieskonczonosc, 1 )...

delta = 4 - 4m > 0 więc 4m < 4 czyli me należy (-niesk , 1 )
echo9
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 02 mar 2014, 22:08
Płeć:

Re: III próbna matura 2014 z zadania.info

Post autor: echo9 »

W treści zadania 4 jest błąd. Nie dość, że jet napisane, że środkowe AD jest prostopadała do AC - co jest oczywiście niemożliwe, bo chodzi o bok BC, to w treści AB = 2, a AC=2a, podczas gdy rozwiązanie jest dla boku AB = a. I jak tu się dziwić, że rozwiązanie się nie zgadza...
Damo933
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 26 paź 2013, 09:03
Płeć:

Post autor: Damo933 »

dlaczego uważasz że środkowa AD nie może być prostopadła do AC ?? kwestia odpowiedniego rysunku..
Damo933
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 26 paź 2013, 09:03
Płeć:

Post autor: Damo933 »

tym bardziej że kąt przy A = 120 stopni..!
Awatar użytkownika
wodnik
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 107
Rejestracja: 24 cze 2008, 11:35
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Post autor: wodnik »

Chyba jednak źle czytasz treść zadania. Środkowa AD ma być prostopadła do AC tak jak jest w treści - nie ma w tym nic niemożliwego. Poza tym w treści jest AB=2AC=2a, a nie AB=2.
echo9
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 02 mar 2014, 22:08
Płeć:

Post autor: echo9 »

Rzeczywiście źle to odczytałam, ale zapis jest trochę mylący. Ale gdy z pitagorasa liczymy AD to zamiast AC = 2a jest podstawione samo a. Powinno być chyba 7a^2/4 - 4a^2 = AD^2
Awatar użytkownika
Janczo
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 103
Rejestracja: 28 wrz 2013, 18:53
Lokalizacja: Ustka
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy
Płeć:

Post autor: Janczo »

Chyba jestem za tępa na rozszerzenie. Te zadania są dla mnie mega trudne. :(
♪♫
Awatar użytkownika
wodnik
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 107
Rejestracja: 24 cze 2008, 11:35
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Post autor: wodnik »

echo9 pisze:Ale gdy z pitagorasa liczymy AD to zamiast AC = 2a jest podstawione samo a.
No bo 2AC=2a, czyli AC=a.
Awatar użytkownika
wodnik
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 107
Rejestracja: 24 cze 2008, 11:35
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Kontakt:

Post autor: wodnik »

@Janczo
Spokojnie, do matury jest jeszcze sporo czasu. A jak wiadomo maturki z zadania.info do najprostszych nie należą, więc nie Ty jedna masz z nimi kłopot :)
rdn7905
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 167
Rejestracja: 28 wrz 2013, 19:32
Podziękowania: 125 razy
Płeć:

Re: III próbna matura 2014 z zadania.info

Post autor: rdn7905 »

Mozna by poprosic odrobine dokladniejsze rozwiazanie zadania z rachunku prawdopodobienstwa?
rdn7905
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 167
Rejestracja: 28 wrz 2013, 19:32
Podziękowania: 125 razy
Płeć:

Re: III próbna matura 2014 z zadania.info

Post autor: rdn7905 »

Dlaczego w zadaniu z rachunkiem mozemy wybrac ta trojke na 9 sposobow? Przeciez zero moze byc, odpadaja tylko przypadki gdy zero stoi na pierwszy miejscu a moze przeciez stac na na przyklad 2,3 i 4 miejscu. Moim zdaniem powinnismy do wypadku gdy cyfra powtarza sie 3krotnie dodac 4 bo tyle jest mozliwych ustawien 0 na 4 miejsach.
ODPOWIEDZ