witam
chciałam poprosić o pomoc ze statystyki, mam dwa zadania dotyczace modalnej i kwartyli i nie wiem skąd sie biorą niektóre liczby ;/
pierwsze zadanie
szereg rozdzielczy liczby usterek zglaszanych przez klientow w ciagu miesiaca
liczba usterek 0 1 2 3 4 5
l.samochodow 66 92 26 10 4 2
obliczyc modalna i kwartyle
zadanie drugie
szereg rozdzielczy wielkosci magazynow prywatnych
powierzchnia w m 0-50 50-100 100-150 150-200 200 - 250
liczba magazynow 3 5 8 22 18
obliczycmodlana i kwartyle
prosze o pomoc
statystyka - modalna i kwartyle
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 20 sty 2010, 18:48
modalna to najczęściej występująca dana czyli w zadaniu o samochodach to liczba usterek 1 bo wystepuje aż 92 razy.
Kwartyle to Q1( z dolnym indeksem 1) pierwszy kwartyl, mediana i Q3 trzeci kwartyl. Często robi się liczebnosci skumulowane
0 1 2 3 4 5
66 158 184 194 198 200
158=66+92 a 184=158+26 i tak dalej czyli 200 to liczba wszystkich badanych szmochodów. poniweaż 200 jest liczbą parzystą to medianę wyznaczas się z jako średnią arytmetyczną liczb stojących w szeregu danych na miejscu 100 i 101 Me=0,5(x100+x101). Z rozkładu liczebności skumulowanych widać, że na miejscach 100 i 101 stoją jedynki, gdyż jedynki zajmuja miejsca od 67 do 158 włącznie. Zatem mediana Me=0,5(1+1)=1. Pierwszy kwartyl to mediana dolnej części wyników czyli 100 początkowych danych. Czyli Q1=0,5(x25+x26) w tych danych to są zera zatem Q1=0. Q3 to mediana górnej części wyników czyli dotyczy danych od 101 do 200. Q3=0,5(x175+x176) Obie liczby są 2 bo 2 stoją na miejscach od 159 do188 czyli Q3=2. Czasami można znaleźć wzory Q1=x0,25n Q3=x0,75n. w tym zadaniu n=200 czyli Q1=x50 a Q3=x175. nie wiem jak u ciebie podali.
Kwartyle to Q1( z dolnym indeksem 1) pierwszy kwartyl, mediana i Q3 trzeci kwartyl. Często robi się liczebnosci skumulowane
0 1 2 3 4 5
66 158 184 194 198 200
158=66+92 a 184=158+26 i tak dalej czyli 200 to liczba wszystkich badanych szmochodów. poniweaż 200 jest liczbą parzystą to medianę wyznaczas się z jako średnią arytmetyczną liczb stojących w szeregu danych na miejscu 100 i 101 Me=0,5(x100+x101). Z rozkładu liczebności skumulowanych widać, że na miejscach 100 i 101 stoją jedynki, gdyż jedynki zajmuja miejsca od 67 do 158 włącznie. Zatem mediana Me=0,5(1+1)=1. Pierwszy kwartyl to mediana dolnej części wyników czyli 100 początkowych danych. Czyli Q1=0,5(x25+x26) w tych danych to są zera zatem Q1=0. Q3 to mediana górnej części wyników czyli dotyczy danych od 101 do 200. Q3=0,5(x175+x176) Obie liczby są 2 bo 2 stoją na miejscach od 159 do188 czyli Q3=2. Czasami można znaleźć wzory Q1=x0,25n Q3=x0,75n. w tym zadaniu n=200 czyli Q1=x50 a Q3=x175. nie wiem jak u ciebie podali.