Wielomiany

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
justyska05
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 56
Rejestracja: 30 lis 2009, 19:05
Podziękowania: 23 razy

Wielomiany

Post autor: justyska05 »

6. Przedstaw wynik działania w postaci ilorazu wielomianów.
a) \(\frac{2x}{x+5}\) +2

b) \(\frac{2-3x}{2x^3-x}\) -3

c) \(\frac{4x^3}{x^2-4}\) +x

d) \(\frac{6x^3-4x}{3x^2-2x+5}\) -2x

e) \(\frac{3}{x}\) + \(\frac{5}{2x-3}\)

f) \(\frac{4}{x-2}\) - \(\frac{5}{x+2}\)

g) \(\frac{2x}{x+1}\) + \(\frac{x-1}{3-x}\)

h) \(\frac{3x+5}{x^2+2}\) - \(\frac{4}{x-2}\)

i) \(\frac{x+10}{2x^2+1}\) + \(\frac{-5}{3x-2}\)

8. Wykonaj działania, wynik przedstaw w jak najprostszej postaci.

a) \(\frac{6}{x}\) + \(\frac{5}{x^2}\)

b) \(\frac{3}{2x^3}\) - \(\frac{1}{5x}\)

c) \(\frac{3x^2-1}{x^2+2x}\) + \(\frac{2x}{x+2}\)

d) \(\frac{-3x}{5x-1}\) - \(\frac{x^4-6x^3}{10x^3-2x^2}\)

e) \(\frac{1}{x-2}\) + \(\frac{x}{(x-2)^2}\)

f) \(\frac{10x^2-5x}{4x^2-9}\) - \(\frac{5x}{2x+3}\)

g) \(\frac{4x^2+1}{(x+1)(x-3)}\) + \(\frac{1-5x}{x-3}\)

h) \(\frac{x+2}{2x-5}\) - \(\frac{3x^3-2x^2}{(2x-5)(3+x)}\)

i) \(\frac{3x}{x^2-x-12}\) + \(\frac{2}{x+3}\)

j) \(\frac{5x+1}{2x-1}\) - \(\frac{4x^2-3}{2x^2+7x-3}\)

k) \(\frac{2+x}{x^2-x-6}\) + \(\frac{x+1}{x^2+7x+10}\)

l) \(\frac{2x+1}{x^2-4x+3}\) - \(\frac{2-x}{x^2-5x+6}\)
paaaulinka28
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 01 lut 2010, 21:03

zadanie

Post autor: paaaulinka28 »

{x+10}{2x^2+1}+{-5}{3x-2}
ODPOWIEDZ