Pierwiastki

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
matematyka91
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 43
Rejestracja: 01 maja 2010, 19:08

Pierwiastki

Post autor: matematyka91 »

Wynikiem działania \(\sqrt[3]{ \frac{9}{16} } : \sqrt[3]{ -\frac{4}{81} }\) jest liczba:
A. \(\sqrt[3]{- \frac{1}{36} }\)
B. \(\sqrt[3]{11 \frac{25}{64} }\)
C. \(2 \frac{1}{4}\)
D. \(-2,25\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(\sqrt[3]{\frac{9}{16}}:\sqrt[3]{-\frac{4}{81}}=-\sqrt[3]{\frac{9}{16}:\frac{4}{81}}=-\sqrt[3]{\frac{9}{16}\cdot\frac{81}{4}}=\\=-\sqrt[3]{\frac{729}{64}}=-\frac{9}{4}=-2\frac{1}{4}=-2,25\\D.\)
ODPOWIEDZ