a) oblicz bok trójkąta i pole powierzchni (na zdjęciu) http://pl.static.z-dn.net/files/db0/9ad ... 1cb5d9.jpg
b) oblicz wysokość i pole powierzchni (na zdjęciu) http://pl.static.z-dn.net/files/dd6/f3e ... 690ecd.jpg
Trójkąty równoboczne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1231
- Rejestracja: 07 lut 2009, 12:28
- Podziękowania: 32 razy
- Otrzymane podziękowania: 385 razy
Re: Trójkąty równoboczne
a)\(AB=BC=AC=a\)
\(a^{2}=3^{2}+( \frac{a}{2})^{2} \So a^{2}=12 \to a= \sqrt{12}=2 \sqrt{3},boa>0\)
\(P= \frac{a^{2} \sqrt{3} }{4}=3 \sqrt{3}\)
\(a^{2}=3^{2}+( \frac{a}{2})^{2} \So a^{2}=12 \to a= \sqrt{12}=2 \sqrt{3},boa>0\)
\(P= \frac{a^{2} \sqrt{3} }{4}=3 \sqrt{3}\)
-
- Fachowiec
- Posty: 1231
- Rejestracja: 07 lut 2009, 12:28
- Podziękowania: 32 razy
- Otrzymane podziękowania: 385 razy
Re: Trójkąty równoboczne
b)\(AB=BC=AC=2\)
\(h^{2}+1^{2}=2^{2} \So h^{2}=3 \to h= \sqrt{3},bo h>0\)
\(P= \frac{a^{2} \sqrt{3} }{4}= \sqrt{3}\)
\(h^{2}+1^{2}=2^{2} \So h^{2}=3 \to h= \sqrt{3},bo h>0\)
\(P= \frac{a^{2} \sqrt{3} }{4}= \sqrt{3}\)