Pomógłby mi ktoś rozwiązać to zadanie?
Na stojacej wodzie stoi łódka, która ma mase m=300kg. Na dziobie siedzi czlowiek o m_1=95kg, na rufie siedzi drugi człowiek o m_2=70kg. Następnie obaj przeszli do środka łodzi.
Wyznacz wartość przesunięcia łódki wzg. brzegu.
Z góry dziękuje za pomoc.
Przesunięcie łodzi na wodzie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 36
- Rejestracja: 11 sty 2014, 16:24
- Podziękowania: 14 razy
-
- Fachowiec
- Posty: 2946
- Rejestracja: 20 gru 2013, 21:41
- Lokalizacja: Radom
- Otrzymane podziękowania: 1556 razy
- Płeć:
Kluczem do zadania jest niezmienność położenia środka masy układu= dwie osoby+ łódka
Niech łódka ma długość \(2l\).
Początkowe jej położenie ustalmy tak,że środek masy łódki ( jej środek) to środek układu współrzędnych
Wtedy położenie środka masy układu to \(x_s=\frac{m_1*l+m*0+m_2*(-l)}{m_1+m_2+m}=\frac{l( m_1-m_2)}{m_1+m+m_2}\)
Przyjmuję że grubas ( 95) siedzi po prawo.
Po przemieszczeniu ludzi są oni na środku łódki .Ale nowe położenie środka masy układu to \(x`_s=\frac{x(m_1+m+m_2)}{m_1+m+m_2}\) gdzie \(x\) odległość środka łódki od początku układu współrzędnych czyli szukane przemieszczenie
\(x`_s=x_s\)
\(\frac{x(m_1+m+m_2)}{m_1+m+m_2}=\frac{l( m_1-m_2)}{m_1+m+m_2}\)
\(x=l*\frac{25}{465}\)
Niech łódka ma długość \(2l\).
Początkowe jej położenie ustalmy tak,że środek masy łódki ( jej środek) to środek układu współrzędnych
Wtedy położenie środka masy układu to \(x_s=\frac{m_1*l+m*0+m_2*(-l)}{m_1+m_2+m}=\frac{l( m_1-m_2)}{m_1+m+m_2}\)
Przyjmuję że grubas ( 95) siedzi po prawo.
Po przemieszczeniu ludzi są oni na środku łódki .Ale nowe położenie środka masy układu to \(x`_s=\frac{x(m_1+m+m_2)}{m_1+m+m_2}\) gdzie \(x\) odległość środka łódki od początku układu współrzędnych czyli szukane przemieszczenie
\(x`_s=x_s\)
\(\frac{x(m_1+m+m_2)}{m_1+m+m_2}=\frac{l( m_1-m_2)}{m_1+m+m_2}\)
\(x=l*\frac{25}{465}\)
-
- Rozkręcam się
- Posty: 36
- Rejestracja: 11 sty 2014, 16:24
- Podziękowania: 14 razy