ciąg arytmetyczny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
xxmarcia17xx
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 174
Rejestracja: 29 lis 2009, 17:41
Podziękowania: 1 raz

ciąg arytmetyczny

Post autor: xxmarcia17xx »

Suma "n" początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego, gdzie n>=1, wyraża się wzorem Sn=n^ -5n. Ile wynosi różnica tego ciągu?
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(S_n=n^2-5n
S_{n-1}=(n-1)^2-5(n-1)=n^2-2n+1-5n+5=n^2-7n+6\)


\(a_n=S_n-S_{n-1}=n^2-5n-n^2+7n-6=2n-6
a_{n-1}=2(n-1)-6=2n-2-6=2n-8\)


\(r=a_n-a_{n-1}=2n-6-2n+8=2\)
ODPOWIEDZ